Джеймс Полк и Уорън Хардинг са двама американски президенти, споделящи една и съща рождена дата. На пръв поглед вероятността двама души от общо 44 да имат еднакъв рожден ден е доста малка, но това изобщо не е така.

"Парадоксът на рождения ден" ни учи, че при тези обстоятелства шансът това да се случи е цели 93 процента.

Нека опростим нещата - ако ви сте сам в стаята, вероятността вашият рожден ден да е само ваш е 100 процента. Ако в стаята влезе втори човек, шансът пада до минималните 0.3 процента поради простата причина, че в годината има 365 дни, а другият може да е роден във всеки един от останалите 364 дни.

Математическите изчисления показват, че ви трябват общо 23 души, преди шансът от споделен рожден ден да мине 50-те процента.

Истината е, че човешкият мозък просто не е добър в подобни сметки и ние трудно изчисляваме шанса и вероятността, особено когато количествата растат. Ето ви друг пример - ако имаме лист хартия, колко пъти мислите, че той трябва да се сгъне, за да покрием разстоянието до Луната? Сигурно ще кажете "адски много", но това изобщо не е вярно. Сгънете го веднъж и ще получите два листа там, където е имало само един. Направете го общо 41 пъти и вече имаме разстояние, малко по-голямо от половината до Луната. Оттук насетне ни трябва само още едно сгъване и вече сме покрили цялото разстояние.

Вижте цялото видео на It's Okay To Be Smart и ще научите още много интересни неща за силата на шанса и вероятностите.