Хората обикновено не обръщат внимание на някои случки и съвпадения във всекидневието си. Смятаме, че това е разумно и здравословно. Но понякога в живота има прекалено много съвпадения, които, ако не променят представите ни за света, поне ни карат да си зададем някои въпроси.

В последните години, едно обяснение добива все по-голяма популярност, макар и не в научните среди, а по-скоро в жанра на книгите за самоусъвършенстване. А именно...

1. Вие сами създавате своята реалност

Има аспекти от живота ни, които не са в наш контрол. Например, несъзнаваните желания и мисли, които се материализират отвъд нашата воля. Те могат да приемат формата на необикновени съвпадения. Карл Густав Юнг е бил убеден, че явленията в материалния свят и психичната реалност са свързани чрез особена връзка, която той нарича „синхроничност“. Значимите съвпадения са нейното най-ярко проявление.

Някои автори обичат да продължават тази идея до схващането, че мислите ни влияят върху физическия свят и дори го оформят. Човек може да се запита „Аз ли създадох всички лоши неща в живота си?“ Не винаги. Има обстоятелства, които са извън нашия контрол. Но според привържениците на „Закона на привличането“ голямата част от всичко, което се случва в живота, е отговор на собствените ни психични вибрации. (Нямаме търпение да поискаме от споменатите автори да обяснят термина с обикновени думи. Благодарим на Ричард Файнман, че ни научи на този прост метод да различаваме наука от псевдонаука).

2. Смесени сигнали

Има мисли, страхове и образи, които често се появяват в ума. Според споменатия „Закон за привличането“ вселената реагира на честотата на тези мисли и изглежда създава събития, свързани с тях. Затова, когато някакво невероятно съвпадение в един момент прореже покоя на всекидневието ви, запитайте се дали наистина е толкова странно или не е плод на нещо, което се случва дълбоко във вас. 

И все пак, не може да се каже, че всяко нещо, човек или събитие, което привличаме в живота си е резултат от нашите неудържими психични енергии. Има и друг важен фактор: докато ние създаваме своята реалност, другите също създават своя собствена. Това е колективна работа.