Вярвате ли, че всичко се случва по някаква причина? Хората, които изповядват тази философия, имат обяснение за всичко.

Аристотел е първият, който казва: „Колкото повече се променят нещата, толкова повече си остават същите"? Същевременно има едно нещо в света, което е сигурно и непроменно – и това е фактът, че нещата се променят.

Според Аристотел всеки има своя път, който е предопределен. Всичко, което ни се изпречва по пътя, е част от нашето израстване и от нашата мисия. Ако вземем за пример един огромен дъб. Неговият път към величието започва с един малък жълъд - семенце. Разбира се, семето трябва да премине през определени промени и етапи на развитие, за да достигне пълния си потенциал. Но потенциалът е постоянен: да се превърне в силно и могъщо дъбово дърво.

Никога няма да видите как от жълъд израства петуния, чадър или пица. Защото това не е неговата предопределеност.

Според учението на Аристотел всичко в живота ни се случва по конкретна причина: за да помогне на нашата „ентелехия" (предопределеното ни). Следователно опитът се дава по някаква причина. Той има за цел да оформи и определи човека с надеждата да го „формира" силен и могъщ.

Абсолютно всичко се случва в живота ни по някаква причина. За да разберем по-добре тази истина - нека се върнем към примера с дъба. Когато го ударят огромните вълни на бурята и той устои и не се счупи, става още по-силен. Ураганите и бурите правят ствола и клоните му още по-силни и устойчиви. Под натиска на природните катаклизми дъбът интуитивно се огъва, но в резултат на това не само не загива, а се превръща в истински гигант. Тази буря - без значение колко дълго ще продължи - може да се окаже най-доброто нещо, което някога се е случвало на дъба. Защото му е помогнала да израсне силен и устойчив. За да достигне пълния си потенциал!

Същото е с човека. Пътят ни може да е изпълнен с препятствия и неизвестности. Може да е труден и неизвестен. Може да е стръмен и неравен, но това е нашият път, който ще ни даде опита, от който имаме нужда, който ще ни научи на уроците, с помощта на които да израснем по-силни и по-смели.

За да използваме шансовете, които ни се дават по този път обаче, е необходимо да сме осъзнати. Аристотел го нарича „съзнателно осъзнаване" – това е уникалната човешка способност да анализираме и да разглеждаме живота от различни гледни точки. Когато възприемете тази философия, ще можете да разберете защо и как трябва да се „огънете" по време на буря. Вече няма да се ядосвате и гневите срещу факта, че животът ви подлага на изпитание.

Най-важният урок, който ще вземем, е че ще осъзнаем как абсолютно всичко се случва по някаква причина.

Например, ако току-що сме преживели много болезнена раздяла с любим човек. Сърцето ни е разбито, не искаме нищо от живота, убедени сме, че повече няма да сме щастливи… и тогава нека си дадем сметка: можем да използваме този свой опит в наша полза.

Раздялата, която е довела до срив, може да бъде истинска победа и възход.

 

С други думи, това, което на пръв поглед може да изглежда като много болезнено разочарование и поражение, може да се приеме със „съзнателно осъзнаване" като възможност за растеж.

Във всички трудни моменти, които се изпречват на пътя ни, има определена цел, смисъл и възможност за растеж.

Предизвикателствата на живота са ни дадени, за да ни предоставят прекрасна възможност да променим себе си, да станем по-силни и по-способни.

Това е факт:

Лошите неща, както и лошите хора са съществували и ще продължат да съществуват на нашата планета.

Това е факт:

Не можеш да контролираш повечето неща, които се случват в живота. Животът ни винаги е комбинация от човешка свободна воля и превратностите на съдбата.

Това е факт:

Винаги имате свободата да изберете да включите „съзнателното осъзнаване" и да се превърнете в своята най-добра версия.

Свободната воля ви позволява да...

- да изберете да превърнете болката си в печалба;

- да гледате на своите „мъчители" като на наставници и жадно да попивате идеите, до които можете да стигнете с тяхна помощ;

- да превърнете борбите в безценни уроци, които ще ви направят по-силни;

- да повярвате и да осъзнаете, че всичко в живота ни се случва по една-единствена причина - за да ни помогне да станем още по-силни и по-мъдри.

Не се измъчвайте от въпроса „Защо на мен?“. Нещата така или иначе се случват. Не можете да промените фактите, но можете да промените нагласата си към тях, за да си помогнете. Съсредоточете се върху това защо тези събития са изпратени от съдбата и какво е тяхното послание. Осъзнайте, че те водят към нещо по-добро и нещо по-важно. Доверете се на мъдростта на живота.

Цветелина Велчева  по материали от cluber.com