Миналата година предсказанията включваха всичко - от бедствие на Марс до "небесен пожар, сполетяващ кралската сграда", което според привържениците на Нострадамус означаваше, че метеорит може да подпали Бъкингамския дворец и да принуди краля да живее в някой от многото си други дворци, замъци или вили.

E, нищо от това не се случи. Но не се успокоявайте прекалено, защото тази година изнесените данни твърдят, че ще трябва да се справим с всички горепосочени неща, които не се осъществиха, както и с глобални бедствия и война с Китай.

Макар че нищо от това не звучи добре, нещата не са чак толкова зле, като се има предвид, че Нострадамус е "предсказал", че светът ще свърши през 1999 г. Ето какво се предполага, че е предвидил за 2024 г., 25 години след апокалипсиса.

Война с Китай

Някои издания твърдят, че Нострадамус е предсказал предстояща война с Китай въз основа на пасаж, в който се казва, че "червеният противник ще побледнее от страх. Великият Океан ще се страхува". "Анализаторите", на които се позовава JPost, твърдят, че страните от НАТО могат да се включат, което може да завърши с тотална война, което е повече от щедро тълкуване на неназования червен противник, който, изглежда, е поизгубил своя цвят.

Изгонване на крал Чарлз

Изглежда, че крал Чарлз може да не се радва дълго на новата си роля. В един пасаж от дългите и умишлено неясни съчинения на Нострадамус се споменава за "крал на островите", който е "изгонен със сила". Друг пасаж, за който се твърди, че е за крал Чарлз, гласи, че "скоро след това [катастрофална война] ще бъде помазан нов крал, / който дълго време ще успокоява земята".

Това също се тълкува като нещо, което се отнася до крал Чарлз, който очевидно ще има напрегната година на успокояване на Земята, преди да бъде изгонен от двореца си заради това.

Какво всъщност е предсказал той за 2024 г.?

Абсолютно нищо. Хубавото нещо на предричането на бъдещето е, че колкото по-двусмислено и неясно говориш, толкова по-голям е шансът да се окажеш прав за максимално голям брой теми. Поради същата причина в хороскопите ви не пише неща от типа „във вторник се оглеждай за малкото парченце LEGO, което Петърчо остави на стълбите, или те очаква свят, изпълнен с болка“. Те по-скоро предпочитат да прибягват до изречения като „Слънцето в хармоничен аспект ще ти помогне да изживееш велики промени“, което е толкова двусмислено, че човек може да го интерпретира по най-различни начини.

Нострадамус е бил особено добър в създаването на пророчества, които са толкова неясни, че рано или късно все някой ще успее да ги припише на някое реално събитие. Това са изказвания, които на практика никой не може да предположи за какво се отнасят, преди самото събитие вече да се е случило. След събитието винаги можеш да си харесаш конкретен пасаж от изказванията му и да кажеш – да, той е знаел през цялото време, че това ще се случи. Но дори и тогава прогнозите му не са особено прецизни.

Така например съществува пасаж, за който се смята, че предрича възхода на Хитлер. Но той по никакъв начин не би могъл да ни предупреди предварително, че ни грози подобна опасност:

„От дълбините на Западна Европа младо дете ще се роди в бедно семейство. С езика си то ще събере голяма войска. Славата му ще се увеличи към царството на Изток.“

Ако човек го прочете преди появата на Хитлер, вероятно ще си каже, че в Западна Европа ще се роди известен човек, но нищо повече. Когато Хитлер се възкача на власт, хората решават, че Нострадамус е имал предвид именно него и заявяват, че за пореден път е бил прав благодарение на своя особено двусмислен пасаж.

И тази година, както и всяка година, Нострадамус не е предсказал нищо.

Източник: IFLScience