Александър Греъм Бел остава в историята като изобретателят на първия практичен телефон. Неговият гений обаче не се изчерпва единствено с революционните му изобретения. Той не само, че предсказва надвисналата над нас днес енергийна криза, но и предлага решение за нея – слънчеви панели и био гориво, пише Science Alert.

Оказва се, че през 1917 г. в статия, написана за списание National Geographic, Бел прави едно стряскащо вярно предсказание за нашето разюздано използване на изкопаемите горива. Той твърди, че един ден това ще превърне Земята в „парник“.

Според биография, написана от Моргън Весен, в съавторство с правнука на Бел, Едуин С. Гросвенър – преди повече от век шепа изследователи са обсъждали потенциалните глобални ефекти от замърсяването на въздуха. Бел оборва техните идеи със своите предсказания за т.нар. парников ефект.

„Малцината учени, преподаващи за замърсяването на въздуха през 1917 г., бяха убедени, че по-мръсният въздух ще доведе до охлаждане на климата, тъй като топлите лъчи на Слънцето ще бъдат блокирани. Бел обаче бе на друго мнение“, пишат Гросвенър и Весен през 1977 г.

„Да, ще изгубим част от слънчевата топлина – казва Бел – но същевременно ще задържим и известно количество от земната, която обикновено се излъчва към Космоса.“

„Склонен съм да вярвам, че ще се получи своеобразен парников ефект… Земята ще се превърне в парник.“

Някои вярват, че именно Бел изковава термина „парников ефект“. Той обаче е използван почти десетилетие по-рано от английския физик Хенри Пойнтинг.

През 1909 г. той нарича влиянието, което замърсяването на въздуха оказва върху Земята, „парников ефект“ на атмосферата. Неговите колеги не го взимат насериозно, но фразата придобива популярност и се появява в няколко научни статии от началото на 20 век.

През 1917 г. Бел е помолен да изнесе реч пред дипломанти във Вашингтон, окръг Колумбия. Тук той се възползва от възможността да говори за множеството проблеми, пред които светът е бил изправен в онзи момент, Като например как да се вземе топла баня в 2 часа през нощта, и "Могат ли пощенски марки да се използват при транспортиране на хора?"

Редактираната реч е публикувана в списание National Geographic по-късно същата година. В нея Бел засяга предизвикателствата, пред които светът, прогресирал „от свещи до електричество за един човешки живот“, е изправен. Той също така предрича, че хората няма да спрат да използват въглища и петрол, докато находищата буквално не се изчерпат.

"Въглищата и петролът се добиват все повече и са стриктно ограничени по количество. Можем да вземем въглища от мината, но никога не можем да ги възстановим. Можем да привлечем петрол от подземни резервоари, но никога не можем да ги напълним отново," казва той.