В детството си много от нас четяха научнофантастични разкази и не вярваха, че описаното в тях може да бъде реалност. Мина съвсем малко време, а онова, което ни се струваше измислица, вече е реалност.

1. Космическите ракети

В книгата на Жул Верн „От Земята до Луната”, издадена през 1865 г., са описани лунни модули, слънчеви платна и изпращането на човек на Луната. Сто години по-късно тези „предсказания” на прочутия френски фантаст вече са истина.

2. Спътниците

Десет години преди реалното появяване на спътниците Артър Кларк ги описа в своите книги. Според него всяка напреднала технология е равнозначна на магия.

3. Подводниците

През 1870 г. на бял свят излиза друга популярна книга на Жул Верн – „20 хиляди левги под водата”. Тогава вече съществуват подводни лодки, задвижвани от човешка сила. Верн обаче измисля „Наутилус” – подводен апарат, който вдъхнови разработването на съвременните балистични подводници с независима двигателна система. Апаратурата за придвижване на капитан Немо в романа на Верн пък е първообраз на акваланга.

4. Водните легла

Те са споменати за пръв път в романа на Робърт Хайнлайн „Странник в странна страна” (1961). Първото водно легло излиза на пазара седем години след публикуването на книгата.

5. Невидимостта

През 1897 г. излиза знаковата научнофантастична новела на Хърбърт Уелс „Невидимият”. Макар че невидими хора още няма, са изобретени стелт самолетите, невидими за радарите, както и камуфлажните наноматериали, които изкривяват светлинния спектър така, че правят миниатюрни обекти невидими за окото или микроскопа. Носят се слухове, че са направени и „невидими” танкове, но, в името на военната тайна, информацията за тях е строго секретна.