В момента в интернет и из таблоидните издания е пълно с „предсказания на Нострадамус“, които се обвързват с Владимир Путин и според които неговата инвазия в Украйна ще прерасне в Трета световна.

Пасажът, който разбунва съзнанията напоследък, гласи следното: „7-месечната Велика война, хора мъртви от злодеяние. Руан, Еврьо няма да паднат пред Краля.“

Британският таблоид „Дейли Стар“ спекулира, че това „вероятно може да намеква за по-голям конфликт – Трета световна – който ще възникне догодина вследствие от неприятностите в Украйна“ и добавя „първоначално 7-месечният период на конфликта изглежда като повод за радост, но на фона на страховитите ядрени арсенали на държавите, включително Америка и Русия, вероятно е по-добре да бъдем предпазливи.“

Според друго предсказание ни чака и глад, при който цените на пшеницата ще бъдат толкова високи, че хората ще започнат да се ядат едни други. Ако наистина държи, човек би могъл да свърже потенциално и това с Трета световна:

„Нито абати, нито монаси, нито послушници ще има, които да учат; медът ще струва повече от восъка за свещи. Толкова скъпа ще е пшеницата, че човек ще се побърка. Ще изяжда ближния си в отчаяние.“

И така, Нострадамус действително ли е бил всемогъщ магьосник, способен да предрича бъдещето?

Не.

Хубавото нещо на предричането на бъдещето е, че колкото по-двусмислено и неясно говориш, толкова по-голям е шансът да се окажеш прав за максимално голям брой теми. Поради същата причина в хороскопите ви не пише неща от типа „във вторник се оглеждай за малкото парченце LEGO, което Петърчо остави на стълбите, или те очаква свят, изпълнен с болка“. Те по-скоро предпочитат да прибягват до изречения като „Слънцето в хармоничен аспект ще ти помогне да изживееш велики промени“, което е толкова двусмислено, че човек може да го интерпретира по най-различни начини.

Нострадамус е бил особено добър в създаването на пророчества, които са толкова неясни, че рано или късно все някой ще успее да ги припише на някое реално събитие. Това са изказвания, които на практика никой не може да предположи за какво се отнасят, преди самото събитие вече да се е случило. След събитието винаги можеш да си харесаш конкретен пасаж от изказванията му и да кажеш – да, той е знаел през цялото време, че това ще се случи. Но дори и тогава прогнозите му не са особено прецизни.

Така например съществува пасаж, за който се смята, че предрича възхода на Хитлер. Но той по никакъв начин не би могъл да ни предупреди предварително, че ни грози подобна опасност:

„От дълбините на Западна Европа младо дете ще се роди в бедно семейство. С езика си то ще събере голяма войска. Славата му ще се увеличи към царството на Изток.“

Ако човек го прочете преди появата на Хитлер, вероятно ще си каже, че в Западна Европа ще се роди известен човек, но нищо повече. Когато Хитлер се възкача на власт, хората решават, че Нострадамус е имал предвид именно него и заявяват, че за пореден път е бил прав благодарение на своя особено двусмислен пасаж.

И така, ако се върнем към въпроса в заглавието – какво реално е предрекъл Нострадамус за Путин и Третата световна – отговорът е: нищо.

Източник: IFLScience