На днешния ден преди цели 162 години, в разгара на американската Гражданска война, двама изобретатели – Фанчер и Френч от Ватерло, Ню Йорк – получават патент за едно от най- абсурдните изобретения, появявали се някога на бял свят. Описват го като „ново и подобрено артилерийско рало”, което може да бъде теглено от кон и да… стреля!

На кой му е притрябвало подобно бойно земеделско чудо? Според неговите създатели то ще бъде от полза „по граничните местности, раздирани от семейни и партизански сражения”. Гражданската война определено била допълнителен стимул за раждането на подобно изобретение.

Патентът не пояснява какъв точно е калибърът на оръдието, с което ще бъде екипирано самото рало. Но то можело да стреля с „картечни муниции или с парчета леки артилерийски снаряди… чиято тежест варира между 450 гр и 1,3 кг”. За сравнение – по време на Гражданската война един снаряд тежи обикновено 2,7 - 5,4 кг. В този ред на мисли едно артилерийско рало би било напълно достатъчно, за да елиминира ездач, наред с коня му, който е имал неблагоразумието да се втурне към орящия фермер.

В крайна сметка обаче това „земеделско оръжие” така и не е построено поради множеството недостатъци в замисъла му, сред което е и фактът, че веднъж щом ездачите научат, че фермерите използват приспособления от този род, ще започнат просто да ги обстрелват от далечно разстояние.