Ако трябва да изброите някои от най-популярните места в света, може би ще назовете забележителности като Стоунхендж или пирамидите в Египет. В крайна сметка тези исторически места привличат милиони хора всяка година и имат нещо общо помежду си: те действително съществуват.

Разбира се, съществуването изглежда е предпоставка за всяко "място", но не е съвсем така, пише Science Alert. Един от "най-посещаваните" обекти на Земята е въображаемо място, наречено Null Island, което се намира на географски координати 0 ° N 0 ° E в Южна Атлантическия океан. Причината за появата му са грешките по време на работа с различните географски информационни системи (ГИС).

Една функция на ГИС е геокодирането - процес, който взема адреси и ги превръща в координати, така че да бъдат лесно открити на картата.

Доста просто, нали? Е, става по-трудно, когато невярна информация се добавя в процеса на геокодирани, което се случва често. В действителност, неправилно въвеждане на данни, софтуерни бъгове, както и различни други технологични проблеми често водят да получаването на нулеви координати.

Въпреки че не звучи като голяма работа, 0° N и 0° Е всъщност е реално място, което лежи в средата на Южна Атлантическия океан. Тъй като географи се занимават с тези координати, докато поправят грешките, те го нарекли "Острова на нищото" - един наистина интересен феномен.

Ако все пак решите да го посетите, ще се натъкнете просто на... следната картинка.