Картата на Пири Реис

30 юни 2019 г., 12:01
12736

Картата на Пири Реис в Чанаккале. Снимка: Nejdet Duzen / Shutterstock.com

В двореца Топкапъ в Истанбул има едно парче кожа от газела, което не дава мира на много хора. То е от 16. век и върху него е изрисувана географска карта. Ясно се виждат очертанията на Западна Африка, Атлантическият океан и източната част на Южна Америка. Загадката започва оттук надолу. Защото надолу, т.е. на юг, бреговата ивица продължава. Толкова е на юг, че куп експерти твърдят: това е Антарктида! Но тя, първо, е зелена, не е скована от лед, и второ, нека припомним, че леденият континент е открит чак през 1820 г.

Откъде през 16 в. са можели да знаят за съществуването му, че и да го нарисуват, при това във вид без мразовитата му обвивка? Според някои геолози северният бряг на Антарктида (Антарктическият полуостров и Земята кралица Мод, смятана за норвежка територия), е можел да бъде видян без ледове за последно от около 10 000-14 000 г. пр.н.е. (началото на холоцена, в който живеем днес) докъм 4000 г. пр.н.е. (приблизително тогава настъпило известно застудяване). Дали при изработването на картата не е участвала, макар и задочно, непозната високоразвита древна цивилизация (или дори извънземни)?

Но нека проследим историята поред.

През 1929 г. турски историци намират в библиотеката на Топкапъ тази възбуждаща духовете карта. Изследванията показват, че е истинска и е създадена през 1513 г. от известния адмирал от турската флота от 16. век Пири Реис. Картографията му била слабост, той е нарисувал много географски карти. В бележки върху кожата Райс е описал, че специално за тази е взел информацията от 20 други карти, сред тях изготвени от Христофор Колумб и от  португалски мореплаватели, както и някои много стари - от Клавдий Птолемей и от времето на Александър Македонски. Всъщност запазеното парче е част от карта на целия свят, но другата половина явно е загубена.

Когато съобщението за находката се появява в The Illustrated London News, десетки историци и картографи наострят уши. От една страна, това е една от най-старите карти, изобразяващи Америка, от друга – нараства надеждата да бъдат открити търсените с векове изчезнали карти на Колумб. Няколко американци се заемат да изследват униката.

Професор Чарлз Хапгуд от колежа Кийн е изключително усърден и стига до смайващи заключения: че тази и други карти от това време подкрепят теорията за съществувала непозната до момента цивилизация. Според него математическите изчисления и точността на картата на Пири Реис превъзхождат значително инструментариума, с който е разполагало обществото по това време.

Хапгуд изпраща искане до въздушното командване на САЩ за оценка на картата на турския адмирал. Ето какъв отговор получава на 6 юли 1960 г.: "Споделяме вашето мнение, че долната част на картата

изобразява Брега принцеса Марта от Земята кралица Мод и Антарктическия полуостров. Смятаме, че по всяка вероятност тази интерпретация на картата е логична и коректна. Географските детайли в долната част на картата удивително съвпадат със сеизмичния профил, направен от шведско-британската антарктическа експедиция на бреговете на Антарктида през 1949 г. Това означава, че бреговата линия е картографирана преди заледяването. В момента ледът в този район е дебел 1500 метра. За нас е необяснимо как с географските знания от 1513 г. картата може да съдържа тези данни. Полковник Харолд Олмейър".

Зад трезвия тон на Олмейър прозира сензация: ако картата на Земята кралица Мод е направена, преди тя да бъде обхваната от лед, това е станало много отдавна. Но кога? Ледената покривка сковава Антарктида отпреди около 30 милиона години! Някои нови изследвания на геолози обаче твърдят, че в периода на затоплянето – между 14 000 и  4000 г. пр.н.е., гранични райони като споменатите по-горе вероятно са били “оголени”. Значи би било възможно тогава някой да е картографирал най-южния континент. Но кой? Няма известна високоразвита цивилизация от този период.

Хапгуд изгражда следната теория: картите, от които Пири Реис е почерпил информация, са изготвени от неизвестна цивилизация и

предавани от древните минойци и финикийци, изкусни мореплаватели, от народ на народ. Има твърдения, че тези карти са се намирали в Александрийската библиотека, оттам са пренесени в Константинопол, след което попаднали в ръцете на европейски мореплаватели.

Повечето били на Средиземно и Черно море. Други обаче изобразявали Северна и Южна Америка, Арктическия и Антарктическия океан. От това става ясно, че неизвестни древни мореплаватели са порели водите от полюс до полюс. Няма доказателства, но, изглежда, те са стигнали до бреговете на Антарктида по времето, когато тя не е била покрита с лед, твърди Хапгуд. Американецът смята, че тези хора са имали инструменти за навигация, с които да измерват географската дължина и които превъзхождат по точност всички познати уреди от древността и Средновековието. За да се увери в необходимостта от задълбочени математически познания, Хапгуд изпраща картата и на Ричард Страчън от Масачузетския технологичен институт. Той му отговаря през 1965 г., че математическото ниво трябва да е било много високо, за да се направи толкова точна карта.

Години по-рано – през 1953 г., и един турски офицер изпраща картата на Райс в САЩ за оценка

– в хидрографския отдел на флота. Експертът Арлингтън Малъри установява, че данните са верни, но не са нанесени на точните места. Заедно с колегата си Уолтърс изготвя мрежа и пренася творението на Пири Реис върху глобус Резултатът е отново сензационен: според Малъри картата се оказва абсолютно точна. Той е на мнение, че тя може да е направена единствено на базата на данни, събрани отвисоко – от самолет например. Картата е отпреди 11 хил. години, смята специалистът, “когато Антарктида и Южна Америка още са били свързани”. Но според световната история те се разделят преди 30 млн. години. А и какъв самолет преди 11 хил. години?

На базата на тези проучвания и на факта, че върху картите на Пири Реис са нанесени не само очертанията на континентите, но и планините, върховете, реките, равнините, прочутият швейцарски писател - научен фантаст, Ерих фон Деникен също заключава, че те са изготвени поне преди 10 хил. години с най-модерни технически средства, и то от голяма височина, от летателен апарат или дори от сателит. “Картите на Пири Реис са потвърждение на моята теория за посетители от Космоса. За мен е ясно:

извънземни са картографирали планетата ни от орбитални станции,

подарили са картите на някой наш прародител при посещението си на Земята и те са оцелели хилядолетия, пазени като свещени реликви. Накрая са се оказали в ръцете на съобразителния адмирал.” На подобно мнение е и изследователят на праисторията Робер Шару.

Други експерти твърдят, че кожената карта на Пири Реис съдържа много неточности, че заливи и острови са прекалено големи, че има несъществуващи (и тогава, и сега) острови и някои от елементите в нея са нанесени по два пъти на различни места (като Хондурас и полуостров Юкатан). Има разминаване между 4 и 30 градуса в местоположението на отделни точки, казва австрийският писател Валтер Хайн, който съвсем професионално разследва историята на картата на Пири Реис. Хайн е известен с това, че развенчава исторически заблуди. Историкът Грегъри Макинтош е на същото мнение. “Съществуват много карти от този период, които превъзхождат по точност тази на Райс. Картите на Диего Риберо от 1520 и 1530 г., тази на Абрахам Ортелиус от 1570 г. и на Едуард Райт-Емъри Молъноу от 1599 г. (“най-добрата от 16. век”) са само няколко от известните примери”, твърди Макинтош.

Най-големият удар срещу мистерията обаче нанасят изчисления, които сочат, че приеманата за Антарктида земя е всъщност... южната част на Южна Америка. Тя просто е извита надясно, за да се събере върху кожата. И наистина, когато се сравнят ключови точки от континента – такъв, какъвто изглежда сега, с тези, нанесени от Райс, те съвпадат (вижте илюстрацията).

Картата на Пири Реис и днес занимава умовете на специалисти и любители на загадките. Кой ли ще разгадае окончателно мистерията на това парче кожа от газела?

Гергана Стоилова

Ключови думи:
Коментари