Кои са „здравословните“ характеристики на даден човек и кои са по-скоро токсични? Това се определя сравнително точно по отношение на повечето качества, докато други изглеждат на пръв поглед положителни, а по-късно се оказват тъкмо обратното. Според психолозите за четири от тях това важи с особена сила.

1. Истински токсични: потиснатите емоции

Повечето междучовешки конфликти възникват, защото почти никой не умее да борави правилно със своите потпури от чувства. Емоции като радост или изненада недвусмислено се оценяват като положителни. Страхът и отвращението са смятани за присъщи на човека и по тази причина се толерират. Но моля, бъдете така добри да потискате привидно негативни емоции като гняв и раздразнение. Който умее да „овладява“ тези чувства, проявявал вътрешна сила. Всъщност вярно е точно обратното. Само който знае кои клавиши да натиска на собствената си клавиатура от емоции – както високите, така и ниските тонове, - е емоционално стабилен и в хармония със себе си и околните.

2. Истински токсична: липсата на емпатия

Когато даден човек се определя като „честен“, е комплимент. При него няма скрито-покрито. Той никога няма да ви излъже или да играе игрички с вас. Но всъщност радикалната нефилтрирана честност може да бъде доста обидна. Който безпощадно казва своето мнение на човека отсреща, без да се замисля дали моментът е подходящ и тонът му е уместен, както и дали не се натрапва, вместо да помага, е крайно нечувствителен. Честните хора са длъжни да се съобразяват с другите и техния емоционален свят.

3. Истински токсичен: перфекционизмът (прекаленият)

Да бъдеш винаги идеално организиран и подреден, да мислиш за всичко и да жонглираш със сроковете с привидна лекота – това предизвиква възхита у околните и минава за сила на характера. Но организационният талант бързо може да се изроди и да стане проблематичен. Защото зад него често се крие перфекционизъм, който върви ръка за ръка с мания за контрол. Това не само лишава човека от собствената му гъвкавост и непосредственост, но отнема и свободата на заобикалящите го да вършат нещата така, както намират за правилно.

4. Истински токсично: да се надценявате

Да притежаваш самоувереност и да разчиташ предимно на себе си обикновено говори за сила, нали? Тези хора знаят какво искат и по правило го постигат. Но внимание, всъщност тук може да става дума за токсично качество. Ако смятате, че превъзхождате околните, че собствените ви проблеми и мисли са най-важни и подценявате другите, тази черта на характера, за съжаление, е нездравословна. Би трябвало да се нагаждате към хората, които ви заобикалят, и да не омаловажавате проблемите им.