Когато стане дума за токсични взаимоотношения, обикновено се сещаме за интимна връзка. И не е далеч от истината, че най-често токсичните отношения се проявяват между мъж и жена в една двойка. Обикновено токсичността се изразява или в прекалена ревност, или в постоянно подценяване на единия от другия, или в постоянна критика и унижение на достойнството. Истината обаче е, че токсичните отношения могат да се проявят във всяка ситуация и между всички хора – между приятели, между близки, роднини, колеги.

Токсични наричаме всички отношения, които потискат или карат някого да се чувства (не)осъзнато зле. Това са отношения, основаващи се на несигурност, създавани от хора с ниско самочувствие. Всичко това води до нестабилни, неустойчиви връзки.

Несигурността кара човека да прояви качества като ревност и завист. Те могат истински да отровят взаимоотношенията. Затова е много важно да внимаваме да не свързваме живота си с подобни хора. Те няма какво да ни предложат, нищо градивно не могат да ни дадат. Единственото, което могат да направят, е да ни навредят по различни начини – като например чрез чиста манипулация или като ни вменят чувство на вина или пък ни накарат да изпитаме чувство на малоценност, като ни унижат или ни увлекат в едни фалшиви и лицемерни отношения, които рано или късно ще излязат наяве.

Несигурните хора имат ниско самочувствие. Те развиват комплекси, които по някакъв начин успокояват, като се държат зле с другите или като правят всичко възможно да го контролират, за да си създадат илюзията за власт.

Ако не осъзнаем навреме вредните си отношения с такъв тип личности, рискуваме да развием самите ние комплекси за малоценност, състояния като тревожност, параноя, дори депресия.

Ревнивите и недоверчиви хора са в постоянния капан на подозрения, негативни мисли, които няма как да не се отразят и на нас. Затова е най-добре да поставим себе си на първо място и да се освободим от подобен тип токсични връзки.