Палмовите острови са 3 изкуствени острова, които се намират в Персийския залив, близо до град Дубай в Обединените арабски емирства. Всеки от тях има формата на палма. Строителните инженери създават изкуствени острови, които се виждат дори от Космоса. Технологията на създаване и интересна – огромно количество пясък е изсмукано от морското дъно с помощта на кораби багери, след което е изсипан на друго място. Тези островни групи се състоят от три островни групи, които заедно образуват формата на палма.

Целта на изграждането им е построяването на жилищни, търговски и хотелски сгради, както и увеличаването на дължината на плажната ивица.

Строителството на първия остров (Палм Джумейра) започва през 2001 г., а на втория (Джебел Али) – през 2002 г. те завършени в края на 2007 г. Третият и най-голям остров (Дейра) е започнат през 2004 и завършен през 2009 г.

За създаването на първия остров са използвани над 70 милиона кубически метра пясък, добити от дълбините на Персийския залив. Може да се каже, че това е най-оригиналният и интересен от трите и несъмнено представлява невероятно постижение в света на архитектурната мисъл. Още през 2006 година започва и застрояването на хотели и сгради. През 2008 година е завършен след седемгодишни строителни работи. Той представлява истински луксозен рай с изискани хотели и вили. Островът се състои от ствол от 16 клона, обграден с полумесец, който представлява 11-километров вълнолом, предпазващ палмата от морските вълни. Диаметърът е 6 км. Тук се намира и един от най-красивите и луксозни хотели в целия свят - „Атлантис“. В ствола на палмата са разположени търговски центрове и ресторанти. В короната се намират над 8 000 жилищни сгради. Стойността на този остров е над 14 млрд. долара. На територията му са засадени над 12 000 палми. Идеята на този проект е да създаде дългосрочен интерес към туризма в емирството на фона на изчерпващите се залежи на петрол.  Това всъщност остава единственият завършен остров.

През октомври 2002 година започва строителството и на втория остров – Палма Джебел Али. През 2007 започват и застрояванията на хотели и жилищни сгради. Той е два пъти по-голям от Джумейра. Планира се да се построят над 1 000 бунгала в индонезийски стил. За изграждането му са използвани 1.2 милиарда кубически метра пясък. По план строежън е трябвало да бъде завършен до средата на октомври 2008 г., но оттогава работите по него са спрени.

През 2004 година започна и строежът на най-големия от трите изкуствени острови – Палма Дейра, който е 8 пъти по-голям от Джумейра и 5 пъти по-голям от Джебел Али. Вълноломът е дълъг над 21 км. Клоните на палмата са с различна дължина. Внушителните размери създават впечатляваща гледка.

Създадени са и два изкуствени архипелага. Архипелагът „Свят” е изграден от малки изкуствени острови, той се намира на 4 км от брега на Дубай. Общата му площ е 55 кв.км, което го прави най-големият изкуствен архипелаг.