Ефектът на Мандела описва ситуация, при която човек или група хора имат фалшив спомен за дадено събитие - термин, който Фиона Брум въвежда, когато създава уебсайт, в който подробно описва спомените си за смъртта на бившия южноафрикански президент Нелсън Мандела в затвора през 80-те години на миналия век.

Брум си спомня за отразяването на смъртта на Мандела в международните новини през 80-те години на миналия век. Тя дори открива други хора с почти идентични спомени за смъртта на Мандела през ХХ век. Няколко от тях дори заявяват, че си спомнят как погребението е било показано на живо по телевизията в тяхното училище и т.н. - и са категорични, че си спомнят този спомен много ясно.

Нелсън Мандела обаче не е умрял в затвора през 80-те години на ХХ век. След като излежава 27 години зад решетките, Мандела е освободен, след което заема поста президент на Южна Африка между 1994 и 1999 г., а през 2013 г. умира.

Човешката памет далеч не е съвършена – като се започне от неправилно цитиране на известни филмови реплики до припомняне на цели събития, които никога не са се случвали. Ефектът на Мандела включва група спомени - много популярни и обект на много дискусии.

Ето и други популярни примери за ефекта на Мандела:

Рискован бизнес

Много хора си спомнят легендарната сцена на Том Круз във филма "Рискован бизнес", в която той е представен да танцува само по риза с копчета, потник и чифт слънчеви очила. Ако обаче ви се прииска да се върнете и да гледате филма отново, ще останете изненадани да видите, че Круз не носи слънчеви очила.

Усмивката на Мона Лиза

Съществуват какви ли не спорове около прочутата картина на Леонардо да Винчи, но един се откроява сред останалите. Някои любители на историята на изкуството са категорични, че Мона Лиза е имала по-ясна усмивка на лицето си от сегашната и са убедени, че по някакъв начин картината е била променена.

Но ето каква е нейната тайна. Обикновено, когато някой я погледне за първи път, се спира най-напред на очите ѝ. Частта от окото, наречена фовея, която улавя фини детайли като цвят, ще обработи образа на очите, докато неточното периферно зрение ще улови образа на устните ѝ. Тъй като периферното зрение не може да различава фини детайли, то всъщност приема сенките от скулите на оонва, което прилича на усмивка. Но погледнете ли право в устата ѝ - Воала! Сега тя изглежда по-малко щастлива.

И естествено много хора след това не могат да си спомнят коя версия смятат, че са видели първия път - щастливата или по-малко щастливата.

Пуешкият крак на крал Хенри VIII

Спомняте ли си известната картина, на която крал Хенри държи крака си с пуйка? Да, ние също. Дори някои историци се кълнат, че този портрет наистина съществува.

Въпреки това съжаляваме, че ще ви го съобщим - пуешкото краче никога не е съществувало.

Бързо търсене в интернет показва, че има много други илюстрации и импресии, на които той държи такъв, така че изглежда много хора го свързват по някаква причина с пуешко бутче.

Битката на Патрик Суейзи с рака

Патрик Суейзи първоначално танцува мръсно в сърцата ни през 1987 г., преди да се подложи на рак на панкреаса през 2009 г. Въпреки това има много хора, които твърдят, че как ясно си спомнят как са чели или чували, че актьорът е победил рака и се възстановява. Може би е бил толкова убеден, че ще победи болестта си, че е убедил мнозина от феновете си, че е направил точно това. За съжаление, истината не е такава.

Опашката на любопитния Джордж

Спомняте ли си, че Любопитният Джордж имаше опашка? Много хора като деца са имали книгите му или са гледали анимационното филмче по телевизията и са сигурни, че той е имал опашка. За щастие, бъдете сигурни, че той не е участвал в някакъв страховит инцидент, който да го е лишил от опашка - оказва се, че изобщо не е имал такава.

Смъртта на Нийл Армстронг

Той може да е първият човек, стъпил на Луната, но много хора не помнят смъртта на Нийл Армстронг. Изглежда, че мнозина не знаят, че той всъщност е починал през 2012 г.

Когато в ABC News се появява лошо формулирано заглавие, в което се говори за една година от смъртта на Армстронг, много хора си мислят, че той всъщност е починал през 2013 г., като съществуват и такива, които все още дори не осъзнават, че е мъртъв.

И така, докато някои може да са пропуснали първоначалния некролог, много други очевидно са фенове на неговото наследство, така че остава загадка как спомените им са били "изтрити" и смъртта му бива някак си забравена?

Ед Макмеън

Имате ли ярък спомен да сте гледали как Ед Макмеън се появява на прага на къщите на хората, за да им връчи огромни чекове след спечелването на лотарията? Има вероятност да не сте единствените. Звездата от „Вечерното шоу" обаче никога не е ходила по домовете. Макар че той подкрепя "Американско семейно издателство", което е конкурентна промоция на тотализатора на "Publishers Clearing House", мнозина изглежда си спомнят, че е работил за PCH и нито веднъж не се е появявал пред камера за AFP.

Мечетата Беренщайн срещу Мечетата Беренстийн

Всички си спомнят за симпатичното мечешко семейство, което ни даваше уроци като това колко е важно да бъдем добри, но името е предмет на спорове.

Мнозина изглежда си спомнят, че поредицата книги и анимационното филмче са известни като „Мечетата Беренщайн“. Ако проверите, ще видите, че те всъщност се наричат „Мечетата Беренстийн“, кръстени на създателите си Стан и Ян Беренстийн.

Гремлини

Филмът „Гремлини" излиза през 1984 г. и се превръща в голяма култова класика, но някои от най-запалените фенове все още се кълнат, че името на главния Гремлин е Спайк. Оказва се, че истинското име на злокобното същество е Стрийп.

Огледалото на Злата кралица

Попитайте когото и да било каква е известната реплика, свързана с вълшебното огледалце и без съмнение ще получите отговор: „Огледалце, огледалце на стената, коя е най-красива на Земята?“.

В действителност репликата е "Вълшебно огледалце на стената...".

Човекът от танка на площад Тянанмън

Ако сте живели през 80-те години, може би си спомняте протестите на площад Тянанмън в Китай. Много хора разказват, че на 5 юни 1989 г. са виждали кадри на мъж, който се изправя срещу колоната от танкове, минаващи през площад Тиенанмън, преди да бъде прегазен от тях.

"Човекът от танка", както стана известен, се превръща в една от най-емблематичните снимки през 20-и век. Когато водачът на танка се опитва да го заобиколи, "Човекът от танка" се изпречва на пътя на танка. Той продължава да стои предизвикателно пред танковете, след което се качва на кулата на водещия танк и говори на войниците вътре. Човекът обаче е изтеглен настрани и всъщност не бива прегазен. За щастие.