Едва ли има друго понятие, което да е тълкувано толкова разностранно, колкото феминизма. В днешно време дори се задава въпросът какво точно означава са си феминист или феминистка. Тук ще ви представим няколко мита, свързани с това определение:

1-ви мит. Феминистките са противнички на традиционните роли

Този мит внушава, че феминистките са против традиционните роли на мъжа и на жената в обществото, тоест не са съгласни жената да си стои вкъщи и да гледа децата. Всъщност при феминизма става дума да се даде свобода на жените сами да избират житейския си път, независимо дали това означава да изпълняват традиционна роля, или не.

2-ри мит.  Феминистките се стремят да торпилират мъжете

Грешно. Според речника за чужди думи феминистката е личност, която се бори срещу принизяването на жената в обществения живот. Това не значи, че мъжете се подценяват, а само че отношението към двата пола трябва да бъде еднакво.

3-ти мит. Всички феминистки са кресливи мъжкарани с антипатични прически и потни подмишници

Грешно. Има най-различни хора, застъпващи се за равноправие на половете. Най-известните съвременни представители на феминизма са суперзвезди като Бионсе, Ема Уотсън, Дженифър Лорънс, Джоузеф Гордън-Левит, Райън Гослинг или Андрю Ръсел Гарфийлд.   

4-ти мит. Няма мъже феминисти

Разбира се, че има. Чудесната Маргарете Стоковски, може би една от най-значимите феминистки в немскоезичното пространство, е казала: „Ако феминизъм означава всички хора да имат равни права и свободи, независимо от пола, сексуалността и тялото си, тогава всеки е свободен да защитава тази кауза“. Тя обаче добавя, че феминизмът често се използва от мъже, които водят дъщерите си на мачове, но не плащат подобаваща заплата на сътрудничките си.

5-и мит. Матриархатът е напълно немислим

Грешно. Феминизмът цели да премахне патриархата и да го замени с по-справедлив и равнопоставен обществен ред. За много феминистки матриархатът е общество, в което жените вземат решенията, а мъжете играят естествено екзистенциална почетна роля. Интересен пример за функциониращ матриархат е тибетското племе мосуо.

6-и мит. Всички феминистки са единни

За съжаление грешно. Разбира се, между феминистките също има огромни различия по отношение на светогледа и убежденията. Причините за това са различни, като важна роля играят религията, възпитанието и професията. Така например някои феминистки могат да се разхождат самоуверено с надпис на тениската „Бъдещето принадлежи на жените“, а други да се ужасяват от този лозунг.

7-и мит. Феминистките са защитнички на джендър мейнстрийминга

Грешно. Хората хвърлят в един кюп модерното феминистко движение и джендър мейнстрийминга и порядъчно ги размесват. Разбира се, и двете имат общо с пола и равноправието. Но с това се изчерпва всичко. Предразсъдъците и тормозът, с които се сблъскват днес жените цисджендъри, е нищо в сравнение с отношението, на което се натъкват трансджендърите. Който не прави разлика между двете движения, трябва да го отдаде на невежеството си.