Д-р Ефрам Макдауъл – един от най-добрите коремни хирурзи по онова време – преглежда своята пациентка и решава, че ще пробва първото хирургично отстраняване на тумор на яйчника.

45-годишната Джейн Тод Крауфорд е била погрешно диагностицирана като бременна с близнаци. Макдауъл обаче, който работел в Данвил, Кентъки, бил на друго мнение. Според него тя имала голям тумор на яйчника. Докторът решава да пробва рискова и неприлагана досега операция, като за паметния ден избира Коледа.

По онова време нямало обезболяващи или антибиотици, така че можем само да си представим болката, която Джейн е изпитвала, докато е била на операционната маса. В края на краищата обаче д-р Макдауъл успява да отстрани 10-килограмовия тумор и си спечелва прозвището Бащата на овариотомията. Джейн се възстановява напълно и живее до 78-годишна възраст.

Описанието, което Макдауъл прави на операцията (публикувано през 1817 г.) предизвиква сензация в медицинския свят. Докторът извършва още осем овариотомии. Той придобива слава и след като оперира бъдещия президент Джеймс Полк от херния и отстранява камък от жлъчния му мехур.

По ирония на съдбата  Макдауъл – абдоминалният специалист - умира на 58-годишна възраст от спукан апендикс през 1830 г.