Един от всеки три случая на деменция по света в бъдеще може да бъде предотвратен, ако много хора се погрижат за умственото си здраве в хода на живота си, посочва международно изследване, публикувано в медицинския журнал The Lancet и цитирано от Би Би Си.

Деменцията, или неврологичното заболяване на мозъка, което се характеризира с понижаване на умствените способности и загуба на памет, ще бъде по-често срещана в бъдеще сред европейците на по-ранна възраст в сравнение с преди десетилетия, предвиждат анализи досега. Умът се експлоатира изключително много в съвременните общества, където хората често недоглеждат грижата за неговото здраве, а акцентират по-скоро на физическото. 

Изследването посочва 9 високорискови фактора за развитието на деменция. Факторите са били представени на международна конференция на Асоциацията за борба с болестта на Алцхаймер в Лондон, Англия. 

Учените смятат, че до 2050 г. 131 милиона души на света ще страдат от деменция. В момента те смятат, че глобално с деменция живеят около 47 милиона души. 

9-те фактора, които според тях допринасят за риска от заболяване са:

- загуба на слуха на средна житейска възраст - отговорна за 9% от риска;

- неуспех в завършването на средно образование - за 8%;

- тютюнопушене - 5%;

- неуспех в търсенето на ранно лечение за депресията - 4%;

- липса на физическа активност - 3%;

- живот в социална изолация - 2%;

- високо кръвно налягане - 2%;

- наднормено тегло - 1%;

- диабет от тип 2 - 1%. 

Според медиците тези рискови фактори са потенциално променими и добавят 35% риск от заболеваемост. Останалите 65% риск са непроменими чрез изменения в начина на живот. 

"Въпреки че деменцията се диагностицира на по-късен етап от живота, мозъчните промени обикновено започват да се развиват години по-рано", коментира авторът на изследването проф. Джил Ливингстън от University College London. "Предприемането на действия сега значително ще подобри живота на хората с деменция и техните семейства в бъдеще и като се случи, може да трансформира бъдещето на обществата", продължава той. 

Докладът се основава на работата на 24 международни експерти. Той изброява ползите от изграждане на "когнитивен резерв", което означава засилване на връзките в мозъка, за да може той да продължи да функционира на по-късен етап от живота въпреки вредите върху него. 

Източник: Мениджър Нюз