Жена във Флорида роди първото (документирано) дете с антитела срещу COVID-19, след като самата тя е била ваксинирана по време на бременността.

Жената, която работи в здравеопазването и е на първа линия, е била ваксинирана с „Модерна“, докато е била бременна в 36-тата седмица. 3 седмици по-късно ражда здраво момиченце, предава The Guardian. Антителата са били открити след анализ на кръвта от пъпната връв, като пробата е взета в деня на раждането.

„Доколкото ни е известно, това е първият документиран случай в света на дете, родено с антитела след ваксинация“, казва педиатърът Пол Гилбърт в изявление пред WPBF.

Самите резултати са обявени от Пол Гилбърт и Чад Рудник в ново предпечатно проучване (което означава, че то тепърва му предстои анонимно рецензиране).

Научният труд обяснява, че що се отнася до защитата, което новороденото получава посредством трансфера на антитела през плацентата, безопасността и ефикасността на грипните ваксинации при бременните жени е добре проучена сфера. Много малко обаче знаем за ваксинациите против коронавируса и пренасянето на антитела срещу SARS-CoV-2 по време на бременността. И все пак – подобна защита би трябвало да бъде нормална и очаквана, казват Гилбърт и Рудник.

„Ние тествахме… кръвта на бебето, за да проверим дали антителата в майката са се предали и на детето ѝ – нещо, което се случва при другите ваксини, инжектирани по време на бременността“, казва Гилбърт.

След като извличат кръв от пъпната връв в деня на раждането и извършват необходимите тестове, лекарите откриват наличието на антитела срещу SARS-CoV-2. „Съответно, има потенциал за защита и намаляване на риска от инфекция от SARS-CoV-2 посредством ваксинацията на майката.“

Предишно проучване открива, че антителата срещу COVID-19 могат да бъдат открити в кърмата на майките, които вече са се възстановили от инфекцията. Това от своя страна подсказва, че трансферът на антитела към новороденото е възможен и по този начин.

Въпреки това авторите на проучването подчертават, че все още не знаем колко ефективна защита предоставят тези антитела на новороденото, нито пък кога по време на бременността е най-добре да се ваксинира самата майка, за да предостави възможно най-качествения имунологичен транфер.

„Това е само един случай – през идните месеци ще бъдат родени още хиляди и хиляди деца от майки, които са били ваксинирани“, казва Рудник.

Нужни са още проучвания, които да установят дали всъщност антителата преобладават в повечето бебета, родени от майки, ваксинирани срещу COVID-19, както и дали има различия в зависимост от използваната ваксина.

Източник: IFLScience