Американско изследване, публикувано в Nature Communications, показва, че COVID-19 уврежда и чревния микробиом.

Знаем, че инфекцията нанася тежки поражения върху белия дроб и може да увреди в дългосрочен план и мозъка, но сега става ясно, че тя води и до чревен дисбаланс.

Според специалисти от Нюйоркския университет преболедуване от COVID-19 може да създаде бактериален чревен дисбаланс, което е предпоставка за развитието на опасни и устойчиви на антибиотици микроорганизми.

"Нашите открития дават основания да се предполага, че коронавирусната инфекция пряко пречи на здравословния баланс на микробите в червата", което създава допълнителни рискове за пациентите, обяснява Кен Кадуел, съавтор на изследването.

Това води до риск от животозастрашаваща диария, причинена от вредни бактерии като C. difficile. Освен това може да причини и други здравословни проблеми като подуване на корема и киселинен рефлукс.

Проучването е първото, което показва, че COVID-19 уврежда чревния микробиом, казват американските изследователи. Досега лекарите подозираха, че употребата на антибиотици за лечението на инфекцията уврежда чревните бактерии.

Анализът на почти 100 мъже и жени, настанени в болница с COVID-19 през 2020 г., установи, че повечето пациенти имат проблеми с чревния микробиом, като при една четвърт от тях доминира един вид бактерии.

В същото време се увеличават популациите на няколко потенциално вредни вида микроби. Устойчиви на антибиотици бактерии са мигрирали в кръвния поток на 20 процента от участниците в проучването.

"Сега, след като установихме източника на този бактериален дисбаланс, лекарите могат по-добре да открият пациенти с новия коронавирус, изложени на най-голям риск от вторична кръвна инфекция", каза Кадуел.