Първата вълна на COVID-19 е свързана с дългосрочни симптоми на депресия, установи британско проучване, цитирано от електронното издание EurekAlert.

Хората, които са боледували от инфекцията в началото на 2020 г., са 1,67 пъти по-склонни да проявят клинично значими нива на тревожност след 13 месеца в сравнение с незаразените през същия период от време. 

Учени от университета на Лийдс са разговаряли с над 3000 възрастни от Великобритания.

Проучването разчита на самопреценката на участниците за COVID-19, тъй като в началото на пандемията изследванията бяха доста ограничени. Въпреки това броят на отчетените случаи на заразените е сходен с тези при две други ключови британски проучвания, проведени по същото време.  

Установено е също, че наличието на психично заболяване преди избухването на пандемията е свързано с повишени шансове за заразяване с COVID-19. Възможните причини за това могат да включват фактори, свързани с начина на живот - тютюнопушене, разклатено физическо здраве заради лошото психично състояние и по-небрежно отношение към спазване на въведените ограничения заради новия коронавирус. 

Предишни британски проучвания показаха увеличаване на симптомите на тревожност и депресия при пациенти, които вероятно са се заразили с COVID-19, като се смяташе, че  продължават само до около шест месеца след инфектирането. 

На базата на данните от допитването експертите от университета на Лийдс правят предположение, че вирусът може да има по-дълготрайно въздействие върху психичното здраве, отколкото се приемаше досега, пише БТА. Учените призовават медицинските специалисти да вземат под внимание данни от лечението на заразени с COVID-19 пациенти. "Получените резултати от нашето изследване подчертават колко е важно личните лекари и другите медици да бъдат бдителни към тези по-дълготрайни симптоми и да включат терапия и подкрепа за психичното, както и за физическото здраве на пациентите", инфектирани с новия коронавирус, казва проф. Дарил О’Конър от изследователския екип.  

Учените подчертават, че дългият COVID-19 може да е фактор за техните констатации, тъй като дългосрочни симптоми като умора, нарушения на съня, главоболие, мозъчна мъгла, загуба на вкус и обоняние, както и задух могат да допринесат за тревожност и депресия. 

Те са на мнение, че е необходимо допълнително проучване, за да се установят причините за дългосрочното въздействие на КОВИД-19 върху психичното здраве.