Здравни служители в САЩ казаха, че Омикрон, новият вариант на коронавируса, бързо се разпространява из страната, но първоначалните данни дават основание да се смята, че той може да не е толкова смъртоносен като Делта, заради който продължава да расте броят на хоспитализираните, предаде Асошиейтед прес.

Доктор Антъни Фаучи, главният медицински съветник на президента Джо Байдън, заяви по Си Ен Ен, че учените имат нужда от повече информация, преди да направят изводи колко опасен е този вариант. Данните, които идват от Южна Африка, където Омикрон се появи и стана доминиращ вариант, показват, че няма тревожно увеличаване на хоспитализираните пациенти. Засега не изглежда този вариант да води до много тежко протичане, каза Фаучи, но добави, че все пак трябва да се внимава с изводите дали щамът е по-лек, или по-тежък от Делта, предаде БТА.

Фаучи каза, че американската администрация обмисля да отмени ограниченията за влизане в страната на неамерикански граждани, идващи от няколко африкански страни. Те бяха наложени след появата на огнища на Омикрон в региона, но генералният секретар на ООН Антониу Гутериш остро ги разкритикува и ги сравни с апартейда.

До вчера Омикрон бе установен в около една трета от американските щати, но все още доминиращ вариант в САЩ е Делта.

Източник: Мениджър Нюз