Главоболие, хрема, мускулни болки, кихане, сухота и драскане в гърлото – грип ли е или Омикрон? България се изкачва стръмно към нов и по оценките на специалистите невиждан до момента пик на петата вълна от най-заразния до момента щам на коронавируса, но картината допълнително се замъглява и от пробудените този сезон грипни вируси. Симптомите се припокриват и подвеждат заразените, предупреждават от дни здравните експерти.

На този фон вчера отбелязахме рекорд по заразени от началото на пандемията в страната според официално установените с тестове случаи. Броят на инфектираните обаче е поне пет пъти повече, коментира вчера в ефира на bTV математикът Лъчезар Томов. Нямаме достатъчно тестове за установяване на реалната картина, повече от 10 000 теста дневно не могат да се правят, обясни той. Хипотезата за поне петорно по-голям брой заразени е напълно вероятна, като добавим още няколко щриха: много от хората с описаните вече симптоми не се тестват, докато „положението не се влоши“, а други пък разчитат на по-достъпния и пестящ дълго чакане по опашки вариант за проверка с бързи антигенни тестове, купени онлайн или от аптека. Може ли да се разчита обаче на точността на тестовете? „Мениджър нюз“ започна проверка, а първите резултати от нея публикуваме днес.

Намалена чувствителност?

В края на декември Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA) съобщи, че ранни данни, свързани с ефективността на антигенните тестове при лица, заразени с „Омикрон“, предполагат, че тестовете се справят със засичане на варианта, но може да имат „намалена чувствителност“*. Това означава, че те продължават да помагат за диагностицирането с коронавирус, но се увеличава шансът да дадат неточен резултат.

В общия случай бързите тестове за антигени са по-малко чувствителни в сравнение с молекулярните тестове, какъвто е PCR, затова и от FDA препоръчват при съмнения за COVID-19 след отрицателен антигенен тест пациентите да си направят и молекулярно изследване.

В друго проучване, публикувано в Журнала по клинична микробиология през декември, също се споменава за отслабената чувствителност на антигенните тестове спрямо PCR, която не е новост. Специалистите напомнят, че въпреки по-малката чувствителност способността на тестовете за антигени „да откриват бързо лица с висок вирусен товар осигурява клинична и обществена здравна полза в много страни“. Освен това са анализирани 10 различни антигенни тестове, а изводът е, че като цяло чувствителността им е сходна при откриване на вариантите „Делта“ и „Омикрон“.

В проучване, споделено този месец в платформата medRxiv на Йейлския университет и други две учреждения, специалисти твърдят, че са установили, че два бързи антигенни теста, подходящи за домашна употреба, не са добри в способността си да засичат коронавируса в първите дни от заразяване с „Омикрон“.

Изследвани са 30 души, диагностицирани с COVID-19 в периода 1-31 декември 2021 г. на пет различни работни места в американските градове Лос Анджелис, Ню Йорк и Сан Франциско. При 29 от пациентите са установени признаци за „Омикрон“. От лицата едновременно са вземани проби и за антигенни, и за PCR тестове, но средното време от първия положителен PCR до първия положителен антигенен тест е 3 дни. Това увеличава риска от предаване на болестта, когато става дума за случаи, в които хората залагат само на антигенни тестове, а точният резултат от тях закъснее.

Производители на тестовете от проучването са Abbott и Quidel. На 28 декември в отделни становища и двете компании уточниха, че са провели свои лабораторни анализи и промяна в ефикасността на тестовете им няма, като успешно засичат „Омикрон“. Не се уточнява обаче в каква фаза от заболяването се бележи тази успеваемост. От друга страна, имената на двата производителя не попадат в списък на FDA, в който са посочени тестове, които е възможно да не отчитат наличието на новия вариант. Там фигурират само два теста – Revogene SARS-CoV-2 и Linea COVID-19 Assay Kit.

 

Тестове, които според FDA е възможно да не засичат новия вариант. Препоръчва се те да не бъдат използвани.

Изследването, публикувано в medRxiv, все още не е преминало през научна проверка от други специалисти или т.нар. “peer review”, но само по себе си също поражда въпроса намалява ли ефикасността на тестовете след появата на „Омикрон“.

В проведена лабораторна оценка на общо пет теста, от които 3 за самостоятелно ползване, един за професионално и един, подходящ и за двете, от Агенцията за здравна сигурност на Великобритания съобщават, че и петте успешно отчитат наличието на „Омикрон“ при заразени с него.

От Института „Джонс Хопкинс“ в САЩ на свой ред предупреждават ако някой има симптоми на „Омикрон“, но получи отрицателен резултат при провеждане на бърз тест, да се тества отново или да се насочи към PCR метода. Оттам споменават, че има предположения за наличие на по-малка вероятност антигенните тестове да засекат „Омикрон“.

Ситуацията в България

У нас за първи доказани случаи на „Омикрон“ бе съобщено на 2 януари – 11 в София и един в софийска област, като петима от заразените са били ваксинирани. За да разбере след прилагане на кой тип лабораторно изследване са установени инфекциите, „Мениджър Нюз“ изпрати въпроси до проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Случаите са доказани с помощта на PCR тестове, които „показват промяна в S-гена, насочваща към мутации в този регион“. По думите ѝ чрез PCR метода се откриват надеждно както „Омикрон“, така и „Делта“.

Тя подчерта, че „антигенните тестове поначало позитивират по-късно“ и са с по-ниска чувствителност. „Има много различни антигенни тестове на пазара и е трудно да се прецени като цяло дали са с по-ниска чувствителност при „Омикрон“, поясни проф. Христова. От НЗЦПБ не са наблюдавали промяна в чувствителността на тестовете за антигени по отношение на новия вариант.

За въпроса дали да се доверяваме на резултатите от тестове за употреба в домашни условия тя коментира, че е най-добре изследвания да се провеждат в лаборатория след вземане на материал от специалист. „В това е ключът към надеждността на резултата“, каза проф. Христова.

Добра реакция на тестовете по отношение на „Делта“ и „Омикрон“ наблюдава и Светла Калъпова, председател на Асоциацията на медицинските лаборанти в България. Според нея от началото на пандемията досега в качеството на тестовете има „чувствително повишение“.

С колко и какви тестове са доказани общите случаи у нас?

Според данните на Единния информационен портал от началото на пандемията в България са направени малко над 3,1 млн. PCR теста и 4,6 млн. бързи антигенни тестове.

 

Към 00:00 ч. на 12 януари потвърдените случаи при първия метод са повече – близо 490 хил., в сравнение с 304 хил. при антигенните тестове. До голяма степен това се дължи на известната по-висока чувствителност на PCR тестовете. 

Недостиг на антигенни тестове в България не е изключен

В глобален мащаб недостигът на антигенни тестове вече е наблюдавано явление, силно изразено в Австралия. У нас този тип изследвания е по-използван в сравнение с PCR метода. Според Александър Дечев, управител на „Ридаком“, която доставя продукти за диганостика на COVID-19, има реална опасност от недостиг на антигенни тестове в България. „Има забавяне на производството, а търсенето е много голямо“, обясни той. Като причини за евентуален недостиг посочи още и проблемите с веригата на доставки, както и предстоящата Китайска Нова година, която блокира производствата, тъй като много от тестовете се произвеждат именно в Китай. По думите му най-качествените тестове са корейските.

Аптеките в Австралия изпитват недостиг за бързи антигенни тестове за домашна употреба. /Getty Images

Освен това търсенето ще рефлектира върху най-висококачествените тестове, защото при голямо търсене от по-големите пазари по-трудно се договарят и организират количества за по-малки като българския.

„Очаква се и вече има недостиг при много от производителите. Смятам, че това ще рефлектира най-вече в следващите 1-2 седмици, докато се стабилизират производствата от много драстично нарасналите нужди в цял свят“, прогнозира Дечев.

А флурона?

Докато информацията за ефективността на тестовете при „Омикрон“ нараства, тази за флурона – инфекция с комбинирани симптоми на грип и на коронавирус, все още е прекалено оскъдна. С първите случаи на „Делтакрон“ (комбинация от симптоми на „Делта“ и „Омикрон“) и сходните симптоми задачата да разберем от какво точно сме болни се усложнява.

Проф. Ива Христова от НЦЗПБ поясни, че в България има тестове само за COVID-19, но има и комбинирани, макар че вторите се използват рядко у нас. COVID-19 и грипът са респираторни заболявания, причинявани от различни вируси, но със сходни симптоми. Оповестените от Световната здравна организация (СЗО), наблюдавани и при двете инфекции, са кашлица, хрема, възпалено гърло, треска, главоболие и умора.

„Симптомите на грип и COVID са неотличими клинично и само с изследвания може да се установи причинителят. При пациент с подобни симптоми, особено при отрицателен тест за COVID, е наложително да се направи и тест за грип“, препоръчва проф. Христова. Тя припомни, че Националната референтна лаборатория е на разположение за проби от цялата страна.

*Чувствителността на теста представлява способността му да отчете положителен резултат.

Автор: Габриела Беличовска / Мениджър Нюз