Четвърта доза от коронавирусна ваксина не дава много допълнителна защита срещу Омикрон, сочи израелско проучване, цитирано от ДПА.

„Повишаването на нивата на антитела, което наблюдавахме и при Moderna, и при Pfizer, е малко по-високо от това, което видяхме след третата бустерна ваксина“, каза ръководителят на изследването Гили Регев-Йочай, която е и директор на отдела по инфекциозни болести в Медицински център „Шеба“ в Тел Авив.

По думите ѝ четвъртата игла предлага само частична защита срещу вируса, макар че подчертава, че резултатите са предварителни и затова на този етап не могат да бъдат предоставени конкретни данни в цифри.

Около 150 участници в проучването са получили четвърта доза от ваксината на Pfizer-BioNTech преди две седмици. Преди седмица на други 120 души е поставена четвърта доза от Moderna след три дози от препарата на Pfizer и BioNTech.

По думите на Регев-Йочай това е първото проучване в света, което проследява ефекта от поставянето на четвърта доза с комбинирани ваксини. Резултатите от двете групи след една седмица са били много сходни.

Според експерта решението на Израел да поставя четвърта игла на хора над 60 г., здравни работници и пациенти с компрометиран имунитет може да има малко предимство. Тя постави под съмнение тази практика, вземайки предвид ранните резултати от проучването.

Миналата седмица Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) на свой ред изрази резерви към стратегията за поддържане на защита от COVID-19 чрез повтаряне на бустерни дози. Повторни бустери на всеки 4 месеца може да имат обратен ефект и да доведат до отслабване на имунитета според ръководителят по ваксинационна стратегия на ЕМА, Марко Кавалери.

Източник: Мениджър Нюз