Британската фармацевтична компания GSK обяви, че нейната терапия на базата на антитела срещу Covid-19, разработена с американския партньор Vir Biotechnology, е ефективна срещу всички мутации на новия вариант на коронавируса Омикрон. Компанията се позова на нови данни от проучвания в ранен етап, предава cincodias.elpais.com

Данните, които тепърва ще бъдат публикувани в рецензирано медицинско списание, показват, че лечението с моноклонални антитела - Сотровимаб (Sotrovimab) е ефективно срещу всички 37 идентифицирани до момента мутации в шиповия протеин на Омикрон, се посочва в изявлението на GSK.

Миналата седмица други предклинични данни показаха, че лекарството е работило срещу ключови мутации на варианта на Омикрон. Сотровимаб (Sotrovimab) е проектиран да се свързва с шиповия протеин на повърхността на коронавируса, но е установено, че Омикрон има необичайно голям брой мутации в този протеин. 

„Тези предклинични данни демонстрират потенциала нашата терапия с моноклонални антитела да бъде ефективна срещу най-новия вариант Омикрон, в допълнение към всички варианти, които предизвикват безпокойство, според определението на Световната здравна организация и с нетърпение очакваме да обсъдим тези резултати с регулаторните органи по целия свят", каза главният научен директор на GSK Хал Барън. 

Източник: Мениджър Нюз