Американски учени установяват, че ежедневната консумация на шоколад намалява вероятността от сърдечен пристъп, при това ефектът е почти същия като от прием на ацетилсалицилова киселина. Те са изследвали повече от 1200 души с наследствени заболявания на сърцето с цел да установят точното въздействие на аспирина върху тромбоцитите.

Преди началото на изследването участниците са спазвали определени правила: спортни занимания, отказ от тютюнопушенето, въздържание от напитките, съдържащи кофеин, от виното, сокът от грейпфрут и шоколада.

Някои от участниците не са издържали и 139 от тях са били изключени от проекта поради нарушаване на изискванията. Въпреки това те останали под наблюдение. Резултатите от кръвните анализи показват, че шоколадът, също както и таблетка аспирин въздействат в еднаква степен на тромбоцитите, които предизвикват съсирването на кръвта.

По думите на учените, благодарение на тези, които не са се въздържали от шоколада, те са установили, че химичното вещество, съдържащо се в какаото, действа подобно на аспирина на биохимично ниво – т.е. намалява натрупването на тромбоцити, образуващи тромби, които могат да доведат до фатален край поради настъпването на сърдечен пристъп.