Огромни количества азотни съединения са навлезли в световния океан през последните десетилетия основно заради прекомерната употреба на торове, съобщи ДПА. Това сочат резултати от изследване, публикувано в изданието "Протоколи на Националната академия на науките" на Академията на науките на САЩ.

Годишното вливане в океана на азот под формата на амоняк през 2018 г. е с 89 на сто повече, отколкото през 1970 г., установява изследването, цитирано от БТА. Амонякът е газообразно азотно съединение, чиито глобални емисии почти изцяло се свързват със земеделието. Азотът от десетилетия се използва за наторяване с цел увеличаване на реколтата.

Отделянето на диазотен оксид и на нитрати, които влияят върху климатичните промени, също се свързват с употребата на изкуствени торове.

Емисиите на амоняк надвишават тези на азотни окиси от изгарянето на изкопаеми горива, установява изследването на учените под ръководството на Лей Лиу от университета Ланчжоу.

Прекомерните количества торове, които достигат до океана, се превръщат в глобален проблем. Той предизвиква множество биогеохимични последици като окисляване на океана, деградиране на плитководните местообитания, развитие на цъфтеж на вредни водорасли и на зони с недостиг на кислород.

Най-високите нива на емисии на амоняк и на азотни оксиди сред всички страни в света през 2018 г. са в Китай, следвани от Индия, ЕС, САЩ и Бразилия, сочи изследването.

Според резултатите от него през 2010 г. около 38 на сто от селскостопанската употреба на азотни торове е била прекомерна, което означава, че е било възможно да не се използват торове, без това да навреди на добивите.