Норвежка минна компания твърди, че е открила огромно находище на фосфатни скали в югозападна Норвегия, което може да захрани световните нужди от батерии и слънчева енергия през следващите 50 години и съответно да отложи т.нар. "бомба със закъснител" в икономически план. Фосфатът е неразделна част от глобалния стремеж към възобновяеми енергийни източници, като наред с това е ключова съставка на торовете. 

В различни изявления за местните медии Norge Mining твърди, че находището би могло да съдържа поне 70 милиарда тона фосфат – т.е. почти колкото всички останали потвърдени световни източници, взето заедно (около 72 милиарда тона). Според настоящите оценки следващите по големина находища се намират в Мароко, Китай (3,2 млрд. тона), Египет (2,8 млрд. тона) и Алжир (2,2 млрд. тона).

Понастоящем фосфатът се търгува за около 345 долара (270 паунда) за метричен тон, така че стойността на подобно находище може да достигне 24 трилиона долара. То не само ще донесе на компанията доста пари, но и ще намали зависимостта на Европа от други държави по отношение на този жизненоважен минерал.

ЕС потвърди откритието и заяви, че то е "чудесна новина", тъй като ще спомогне за прилагането на Закона за критичните суровини, който цели да намали рисковете при доставките на важни материали. В условията на несигурност в отношенията между САЩ, ЕС, Русия и Китай осигуряването на доставките на торове е изключително важно.

"Ето защо смятаме, че фосфорът, който можем да произвеждаме, ще бъде важен за Запада - той осигурява автономност", заяви в интервю за медията EURACTIV Майкъл Вурмсер, основател на Norge Mining.

Основната употреба на фосфора е в торовете, като около 90 % от световното предлагане се използва за тази цел. Той обаче намира приложение и във все по-разпространената електроника, като батерии, слънчева енергия и компютърни чипове. Тъй като светът се стреми към производство на енергия от възобновяеми източници, осигуряването на доставките на ключови материали ще се превърне във важен приоритет за държавите.

Източник: IFLScience