В събота (25 юли) на Свалбард – арктическия архипелаг на Норвегия – бе измерена най-високата температура въобще. Това съобщи метеорологичният институт на страната.

Според научно изследване глобалното затопляне в Арктика настъпва с двойно по-бързи темпове, отколкото в останалата част на планетата.

За втори пореден ден на архипелага са били измерени 21.2 градуса по Целзий (следобед) – малко под температурния рекорд от 1979-а (21.3 градуса). По-късно през деня обаче (около 18:00 ч местно време), температурите са достигнали рекордните 21.7.

Островната група, към която е част и Шпицберген - най-големият и единственият постоянно населен остров в северния норвежки архипелаг – се намира на 1000 км от Северния полюс. Обикновено по това време на годината температурата на островите в този регион е от порядъка на 5-8 градуса по Целзий. От януари насам обаче са отчетени температури с 5 градуса над нормата (като пикът бе в средата на юли в Сибир, точно отвъд Арктическия кръг – 38 градуса).

Според скорошно проучване по темата средните температури на архипелага Свалбард ще се покачат с 7-10 градуса в периода 2070 – 2100. Промените вече са видими. От 1971 до 2017 са регистрирани затопляния с 2-6 градуса. Най-големите температурни покачвания се наблюдават през зимата.

Източник: Science Alert