Изследователите са открили над 100 злонамерени нода в мрежата за анонимност на Тор. Нодовете са “непослушни” и съществува вероятност да шпионират сайтовете от Дарк Уеб (или тъмната мрежа, тази, която не се индексира от стандартните търсачки като Гугъл), които използват мрежата на Тор за да скрият истинската идентичност на своте оператори и потребители.

Двама изследователи, Амирали Санатиниа и Гевара Нубир, от университета Нортуестърн, проведоха експеримент с мрежата на Тор и за 72 часа откриха поне 110 зловредни Директории на Тор Скрити Услуги (HSDIRs) по мрежата.

Това са сървъри, които действат като входящи точки и са конфигурирани така, че да получават трафик и да насочват потребителите към скрити услуги (.onion адреси).

С други думи тази директории са ключове елемент, необходим за да се скрие маскира и скрие истинския IP адрес на потребителите на Тор мрежата. Но, и тук става интересно: HSDIR-овете могат да се активират от всеки!

“Сигурността и анонимността на Тор се основава на предположението, че голямата част от компонентите на мрежата са честни и не са “непослушни”, казва Нубир. ”Особено анонимността на скритите услуги зависи в голяма степен на честното опериране на HSDIRs.

Източник: Hacker News