Веднъж в годината, през януари, от 2012 г. насам в интернет се появява странна онлайн игра под формата на пъзел, инициирана от т.н. организация “3301”.

Символът на анонимната организация е цикадата. Пъзелите включват елементи от криптография, математика, литература, скрити послания, сигурност на данните, както и философия.

Улики се появяват на различни места в Полша, Хаваи, Испания, Австралия и Корея. 3301 твърдят, че издирват “най-интелигентните индивиди”. От организацията обаче не казват защо.

За да открият тайната на „Цикада”, компютърните гении трябвало да използват всичките си познания както по криптография, така и по история, литература и даже биология.

Авторите на шифъра използвали символи и цитати от произведения като древния келтски ръкопис „Мабиногион”, книгата „Либер ал вер легис” на мистика Алистър Кроули, Стария завет и картината „Дамата от Шалот” на Джон Уилям Уотърхаус.

Мнозина вярват, че тези почти невъзможни за разрешаване пъзели са средство за набиране на кадри от организации като ЦРУ или МИ6. Произходът на този странен шифър и "играта" около него обаче продължава да тъне в мистерия.