Микроскопският анализ на дървесината показва, че скандинавците в Гренландия са използвали дървен материал, дошъл от Северна Америка преди повече от 700 години. Изследването предоставя поредното доказателство, че викингските мореплаватели са контактували с източния бряг на Северна Америка много преди Христофор Колумб да "открие Новия свят" през 1492 г.

Археологът Лизабет Гурмундсдотир от Исландския университет изследва дървесината от пет скандинавски обекта в Западна Гренландия, които са били обитавани между 1000 и 1400 г. от н.е. Докато разглежда клетъчната структура на дървесината, Гудмундсдотир забелязва, че част от дървесината произхожда от дървета, които не са местни за Гренландия или дори за Северна Европа, като например Банксов бор (Pinus banksiana), който се среща на изток от Скалистите планини в Канада.

"Тези открития подчертават факта, че гленландските скандинавци са имали средствата, знанията и подходящите плавателни съдове, за да прекосят пролива Дейвис до източния бряг на Северна Америка, поне до XIV век. По този начин пътуванията от Гренландия до Северна Америка са се осъществявали през целия период на заселване на скандинавците в Гренландия, а скандинавците са добивали ресурси от Северна Америка от доста по-голям период от време, отколкото се смяташе досега", заключава изследването.

Някои от пробите от средновековен дървен материал, анализирани в новото проучване. Снимка: L Guðmundsdóttir

Със своя арктически климат и рядък ландшафт Гренландия не изобилства от ресурси, необходими за процъфтяваща средновековна култура. Според норвежки текст от XIII в., наречен Konungsskuggsjá, "всичко, което е необходимо за подобряване на земята, трябва да бъде закупено в чужбина, както желязото, така и всичкия дървен материал, използван за строеж на къщи".

Историческите данни отдавна предполагат, че средновековното гренландско скандинавско общество (985-1450 г.) е внасяло дървен материал от Америка, но това е едно от първите научни доказателства в подкрепа на твърдението. Това най-ново изследване на дървения материал предполага, че тези епични пътувания може би са били мотивирани от желанието за добив на ресурси.

Това обаче не е първото доказателство, че викингите са пътували до Америка или са имали контакт с нея преди Колумб. Норвежките саги, като „Сага за гренландците“ (Grænlendinga saga) и „Сага за Ерик Червения“ (Eiríks saga rauða) например описват пътувания между Гренландия и източния бряг на Северна Америка още през 1000 г. от н.е.

Има солидни доказателства в подкрепа на тази идея. В текстове от Италия от XIV в. пише, че скандинавците са осъществили пряк контакт с място, наречено Маркланд, за което се смята, че е част от крайбрежието на Лабрадор в Канада.

Що се отнася до неопровержимите доказателства за северноамерикански селища, през 60-те години на миналия век археолози разкопават викингско село на остров Нюфаундленд, което датира отпреди около 1000 години. Известно като L'Anse aux Meadows, то се смята за най-ранното доказателство за европейско присъствие в Северна Америка. Съжаляваме, Колумб.

Изследването е публикувано в списание Antiquity.

Източник: IFLScience