Радиовъглеродното датиране на парчета обработено дърво, открити по време на археологически разкопки на викингско селище на канадския остров Нюфаундленд, показа, че норманите са пристигнали тук не по-късно от 1021 г. от н.е., предава БНР. Към днешна дата това е най-ранното документално доказателство за присъствието на европейци в Америка. Резултатите от изследването са публикувани в списание Nature.

Викингите са стигнали до бреговете на американския континент много по-рано от Колумб, но досега не се знаеше точното време на началото на колонизирането на Северна Америка от норманите, пише БГНЕС.

Археолози от Канада, Германия и Нидерландия, ръководени от Майкъл Дий от университета в Гронинген, анализираха дървените артефакти, открити в селището на викингите в Л’Анс-о-Медоуз.

Точната им възраст е определена чрез биогеохронологичен маркер - изотопна следа от слънчева буря, настъпила през 992 г. от н.е.

"В пръстените на дърветата в различни части на света е открит отчетлив радиовъглероден отпечатък между 992 и 993 г. от н.е.", се казва в прессъобщението на университета в Гронинген.

"Откритите следи от слънчевата буря позволява да се направи изводът, че дървото е било отсечено през 1021 г. от н.е.", разказва д-р Марко Куйтемс от университета.

На всяко от трите изследвани парчета дърво учените открили ясни следи от обработка с метални инструменти, които тогава коренното население не използва.

Авторите са сигурни, че това са следи от присъствието на викингите по тези земи.

Според учените викингите, основали селището в L'Ans aux Meadows, са дошли от Гренландия, където през 987 г. Ерик Рижият основава норманска колония.

Авторите на проучването отбелязват, че те първи са определили точната дата на престоя на викингите в Америка. Преди това всички предположения се основаваха главно на исландските саги.

Вече има конкретна дата, която свидетелства, че хората са прекосявали Атлантическия океан преди хиляда години.

Броят на норманските експедиции в Америка и продължителността на престоя им по западните брегове на Атлантическия океан, обаче, остават загадка.

Досега всички доказателства показваха, че това са били краткосрочни посещения.

Учените все още не са открили свидетелства, потвърждаващи контакти между викингите и местните племена.