Батерията на моя телефон издава данни за мен?

За съжаление, да!

Забравете за суперкукита, зловредни апликации и зловреден код! Батерията на вашия телефон е всичко, което е необходимо, за да се следи вашата активност онлайн.

През 2015 изследователи от Университета Станфорд демонстрираха нов метод за проследяване локацията на потребителите с точност до 90%, като измерваха използването на батерията на телефона за определени периоди от време.

Най-новите постижения в тази област са потенциално значително по-опасни за личния живот на потребителите. Двама изследователи в областта на сигурността,  Стив Енгълхард и Арвинд Нараянан, от Университета Принстън, са публикували статия, в която описват как статусът на батерията на телефона вече е бил използван за да се следят посещенията на потребителите на определени уебсайтове.

Това е възможно благодарение на т.н. Battery Status API (или интерфейс за програмиране на апликации, които използват статуса на батерията).

Този API е проектиран с цел да позволи на собствениците на сайтове да виждат остатъчния процент от зареждането на батерията при лаптопи, таблети и смартфони, за да могат да оптимизират енергийно версиите на сайтовете си.

Още миналато година изследователи предупредиха за потенциалната опасност този API да бъде използван като “пръстов отпечатък” на устройството, който да позволи технически голям брой активности на потребителя през това устройство да бъдат проследявани.

Изследователите са открили, че комбинацията от енергийни загуби на батерията в секунди и живота на батерията в проценти дава около 14 милиона възможни комбинации, потенциално осигуряващ т.н. псевдо-уникален идентификатор за всяко уникално устройство, който може да се използва за да се засичат устройствата от сайтовете, които посещават.

Днес, резултатите от миналогодишните изследвания се превръщат в сериозна заплаха за сигурността на личната информация на потребителите на такива мобилни устройства.

Един от изследователите, Лукаш Олейник, публикува в блога си миналата седмица, че компаниите вече използват потенциала на информацията, доставена, чрез отдалечено следене на статуса на батерията.