Смартфоните заемат централно място в света на литиево-йонните батерии. Въпреки това те успяха да предизвикат и един дебат: дали продължителното зареждане (или зареждането през нощта) не съсипва батерията ви?

Редица фактори определят продължителността на живота на батерията на телефона, включително нейната производствена и химическа възраст. Последното се отнася до постепенната ѝ деградация, дължаща се на променливи фактори като колебания в температурата, модели на зареждане и разреждане и цялостна употреба.

С течение на времето химическото стареене на литиево-йонните батерии намалява техния капацитет, продължителността на живота им и производителността.

Според Apple:

Нормалната батерия на [iPhone] е проектирана да запази до 80% от първоначалния си капацитет при 500 пълни цикъла на зареждане, когато работи при нормални условия.

Изследване установи, че батерията на смартфон от 2019 г. може да премине средно 850 пълни цикъла на зареждане/разреждане, преди да спадне до под 80% капацитет. Това означава, че само 80% от първоначалния капацитет на батерията остава след около две до три години употреба. В този момент батерията започва да се изтощава забележимо по-бързо.

Трябва ли да зареждате телефона си през нощта?

Повечето смартфони от ново поколение се зареждат напълно за около 30 минути до два часа.

Времето за зареждане варира в зависимост от капацитета на батерията на устройството - по-големите капацитети изискват повече време - както и от това колко енергия подава зарядното ви устройство.

Зареждането на телефона през нощта е не само ненужно, но и ускорява стареенето на батерията. За да удължите максимално живота на батерията, трябва да избягвате пълните цикли на зареждане (от 0% до 100%).

Samsung казва:

Твърде честото зареждане на батерията до 100% може да повлияе отрицателно на цялостния живот на батерията.

По същия начин поддържането на пълен заряд на iPhone-ите за продължителни периоди от време може да застраши здравето на батерията.

Вместо пълно зареждане се препоръчва да зареждате батерията до 80% и да не позволявате тя да падне под 20%.

Може ли телефонът ви да бъде презареден?

Теоретично литиево-йонните батерии могат да се презареждат. Това може да доведе до рискове за безопасността, като например прегряване на батерията и запалване. Добрата новина е, че повечето съвременни телефони имат вградена защита, която автоматично спира батерията да се зарежда повече от 100% - предотвратявайки всякакви повреди от презареждане.

Въпреки това всеки път, когато батерията падне до 99% (поради приложения, работещи във фонов режим), ще се активира т.нар. режим на подзареждане (trickle charge): ще започне да се зарежда отново, за да поддържа напълно заредено състояние.

С течение на времето този тип подзареждане може да доведе до изтощаване на батерията. Ето защо много производители имат функции за регулирането му. iPhone-ите на Apple предлагат функционалност за забавяне на зареждането след 80%. Телефоните Galaxy на Samsung предлагат опция за ограничаване на зареждането при 85%.

Може ли телефонът ви да избухне по време на зареждане?

Малко вероятно е смартфонът ви да избухне в резултат на зареждане особено след като повечето вече имат автоматични защити срещу презареждане.

Въпреки това през годините сме попадали на няколко новини за неочаквани експлозии на телефони. Обикновено това се случва в резултат на производствени дефекти, некачествен хардуер или физическа повреда.

Литиево-йонните батерии на телефоните прегряват, когато топлината, генерирана по време на зареждането, не успява да се разсее. Това може да доведе до изгаряния или, в краен случай, до пожар.

Освен това тези батерии работят ефективно в температурен диапазон от 0 ℃ до 40 ℃. Те могат да се разширят при по-високи температури на околната среда, което от своя страна да доведе евентуално до пожар или експлозия.

Използването на неправилно, дефектно или некачествено зарядно устройство или кабел също може да доведе до прегряване, опасност от пожар и повреда на самия телефон.

Съвети за удължаване на живота на батерията

Въпреки че телефонът ви вероятно разполага с вградени механизми за безопасност, които защитават батерията му, внимателният подход ще я направи още по-дълготрайна. Ето някои начини за защита на батерията на телефона ви:

  1. Инсталирайте най-новите актуализации на софтуера, за да разполагате с най-новите подобрения, които производителят е направил по отношение на ефективността на батерията.
  2. Използвайте оригинални или сертифицирани зарядни устройства, тъй като подаваната мощност (ампери, волтажи и ватове) в неофициалните зарядни устройства може да се различава и да не отговаря на необходимите стандарти за безопасност
  3. Избягвайте да излагате телефона си на високи температури - Apple и Samsung твърдят, че техните телефони работят най-добре при температура на околната среда от 0 до 35 ℃.
  4. Ограничете зареждането до 80% от пълния капацитет и не позволявайте да падне под 20%.
  5. Не оставяйте телефона си да се зарежда за продължителен период от време, например през нощта, и го изключете от източника на захранване, ако батерията достигне 100%.
  6. Дръжте телефона си на добре проветриво място, докато се зарежда, и избягвайте да го поставяте (наред със зарядното устройство) под одеяло, възглавница или тялото си, докато е свързан към източник на захранване.
  7. Наблюдавайте състоянието на батерията и я използвайте, за да идентифицирате необичайни тенденции, като например прекалено дълго време за зареждане или бързо изтощаване.
  8. Ако забележите, че телефонът ви се нагрява прекомерно или има изпъкнал или подут гръб, потърсете оторизиран сервизен център, за да го провери и ремонтира.

Ако искате да получите конкретни подробности за вашия телефон и батерия в частност, най-добрият вариант е да следвате указанията на производителя.

Автор: Ритеш Чуг (Ritesh Chugh), доцент по информационни и комуникационни технологии, CQUniversity Australia.

Тази статия е препубликувана от The Conversation под лиценза Creative Commons и преведена от Obekti.bg с любезното съгласие на нейния автор. Прочетете оригиналната статия тук.