Напоследък домашните акумулаторни батерии, събиращи слънчевата енергия през деня и захранващи жилището през нощта, добиват все по-голяма популярност. Защо обаче не превърнем цялата къща в батерия? Презареждащите се циментови батерии доказват, че тази идея е възможна, макар и да е все още прекалено скъпа, за да се наложи.

Д-р Ема Занг от техническият университет „Чалмерс“ в Швеция смесва 0,9 процента въглеродни фибри в цимент и излива крайния резултат върху покрита с метал влакнеста мрежа, за да създаде циментови блокове. Занг и нейните колеги пишат в Buildings, че посредством железни аноди и никелови катоди тези блокове могат да се превърнат в акумулаторни батерии.

Със своите 0,8 ватчаса на литър, тази батерия е стотици пъти по-малко енергийно плътна от литиево-йонните батерии. Освен това е напълно безполезна за транспортни цели. Тя обаче съхранява около 10 пъти повече енергия от предишните акумулаторни бетонни батерии.

Занг смята, че заради сегашната си енергийна плътност първоначално тези батерии биха могли да намерят приложение извън мрежата – вероятно в комбинация със слънчеви панели (например за захранването на 4G услуги на отдалечени места). Бетонните структури (като мостовете) често се нуждаят от съвсем малко електричество за захранването на сензорни устройва или за катодна защита срещу корозия на металните армировки. Ето защо батериите на Занг биха били идеални за тази цел.

Ако се установи пазар в ниши като тези, масовото производство и по-нататъшното усъвършенстване могат да свалят цените и да отворят по-широк спектър от възможности.

Източник: IFLScience