Множество зъби, които по всяка вероятност са принадлежали на мегалодон – колосана праисторическа акула, която би изяла тази от „Челюсти“ за закуска – бяха открити в наводнена пещера в Мексико.

Находката е направена от Кей Запата – гмуерц и поводен фотограф - в пълната с вода пещера край Мерида в мексиканския щат Юкатан. Основната ѝ зала е близо 600-метрова – с множество наводнени помещения, скрити встрани от основния коридор.

Мегалодонът (Carcharodon megalodon) е вид праисторическа акула - хищник, обитавал океаните в периода късен Олигоцен - ранен Неоген и изчезнал преди 2 милиона години. Името на този хищник се превежда като „голям зъб“ (на гръцки: μέγας - голям, ὀδούς - зъб).

Виж още: Акулите - онеправданите жертви на киното

Точната форма на тялото на Мегалодона не може да бъде възстановена, тъй като най-разпространените останки от този вид са зъбите — те наподобяват зъбите на Бялата акула, но са по-назъбени и по-големи (до 18 см). Липсата на повече останки се обяснява от факта, че скелетът на Мегалодона е бил изграден от хрущял, а не от кост. Все пак, изхождайки от приликата между зъбите на Мегалодона и съвременната Бяла акула, някои учени предполагат, че формата на тялото на праисторическата хищна риба е наподобявала тази на Бялата акула.


Реконструкция на челюстите на мегалодон в Националния аквариум на Балтимор. Източник: Serge Illaryonov/Wikimedia Commons CC BY 3.0​

А какво е правила акула от този тип в пещера в Мексико?

Подобно на много части от света, и тази в Мексико е била някога под вода. През последните стотици милиони години нивото на океаните драматично се е покачвало и спадало. В резултат на това останките на мегалодона, както и на много други изчезнали морски зверове, могат да бъдат открити из цялата планета. Бихте могли да се натъкнете на зъби на мегалодон в различни части на Северна Америка (и най-вече на дъното на заливи в Северна Каролина, Южна Каролина и Флорида). Всъщност подобни зъби са откривани на всеки един континент с изключение на Антарктика.

Източник: IFLScience