Зеброва акула в Австралия (Stegostoma sasciatum) стана първия засвидетелстван случай на акула, който превключи от сексуална към асексуална репродукция.

През април последната година акулата Леони роди три малки в аквариума в Куийнсленд. Този симпатичен но иначе с нищо незабележителен факт щеше да мине без отбелязване, ако не беше един ключов детайл: Леони не се е чифтосвала с мъжка акула от 2012 година.

Нейният предишен партньор, Лео, с когото имат повече от 20 малки, е бил преместен в друг аквариум през 2013 година.  Междувременно Леони не е споделяла аквариума с други мъжки и това е довело до голямата изненада, когато малките са се родили през 2016.

“В началото ние мислехме, че тя по някакъв начин може да е запазила сперма от Лео, но след като изследвахме малките и хипотетично възможните бащи ние открихме само клетки от Леони,” обяснява биомедика Кристин Дъджон от университета в Куинсленд. 

Акулите, заедно с някои влечуги, могат да се репродуцират и с т.н. партогенеза. При този процес се развиват ембриони без яйцеклетките да са били оплодени, както при сексуалната репродукция.

Това, което прави случа с Леони толкова необичаен е, че за първи път се регистрира случай на преминаване от сексуална към асексуална репродукция. 

Източник: Science Alert