Откриха най-старото живо гръбначно същество на планетата

13 август 2019 г., 16:11
13630

Гренландските полярни акули са истински рекордьори-дълголетници в животинския свят. Те се хранят основно с риба, но биолозите никога не са наблюдавали как ловуват. В стомасите на този морски хищник са откривани парчета от елен, дори от кон. Снимка: Dotted Yeti / Shutterstock

Учени се натъкнаха на жива акула от вида грендландска полярна, която е родена през далечната 1505 г. Това я прави по-стара дори и от Уилям Шекспир, гения на английската литература, съобщавав Sun.

Как е възможно да се определи възрастта на този тип акули? Много лесно - с всяка година тя расте с по 1 сантиметър.

Нещо повече - екземплярът, открит във водите край Гренландия, е и най-старото живо гръбначно същество на планетата, допълва проф. Ким Пребел. Учените изучават неговата ДНК с надеждата да открият тайните на дългата продължителност на живота на този вид.

Средната продължителност на живота на гренландската полярна акула е 272 години. Това са най-северните и най-студенолюбивите акули между всички останали. Най-големите екземпляри могат да достигнат до 7,3 метра. Но обикновено средната дължина на тези животни е 2,4.-4,8 метра, а теглото им не превишава 400 килограма. Месото на гренландската акула е считано за национално ястие в Исландия.

Ключови думи:
Коментари