Изтъкнатият учен Джеймс Клиър обобщава основното, което трябва да знаем за съня, и предлага практически препоръки за това колко сън ви трябва, за да имате достатъчно енергия да се насладите пълноценно на деня си. Нека видим как да го направим.

От колко сън имаме нужда?

За да отговорим на този въпрос, нека разгледаме един експеримент, проведен от учени от Университета на Пенсилвания и Държавния университет на Вашингтон.

Изследователите събрали 48 здрави мъже и жени, които спели средно между седем и осем часа на нощ. След което ги разделили на четири групи.

Първата група изтеглила късата клечка. Трябвало да изкарат цели три дни, без да спят изобщо. Участниците във втората група спели по четири часа на нощ, третата – шест часа, а четвъртата групи спели по осем чака на нощ.

Ето какво се случило:

Участниците, които спели по осем часа на нощ, не демонстрирали никакви спадове на умствените способности, пропуски във вниманието или понижаване на двигателните умения през 14-дневния период на изследването. Междувременно състоянието на групите, които получавали само по четири и по шест часа сън, се влошавало с всеки изминал ден. Най-зле се справяли хората, които спели по четири часа, но групата с шестте часа също не била много по-добре. По-специално, учените наблюдавали два забележителни резултата.

Първо, недоспиването е процес на натрупване.

По думите на учените, недоспиването „има невробиологична цена, която се натрупва с течение на времето“. След една седмица от 25 процента от хората, които спели по шест часа, започнали да заспиват в случайни моменти през деня.