„Можеш ли да си представиш? Мъжът ѝ...“, „Видя ли колко ужасно изглеждаше днес?“, „Всъщност тя изобщо не е специалист“... Всички сме чували подобни фрази, и за съжаление и на повечето от нас се е случвало да кажем нещо зад гърба на някого. Хората обичат да клюкарстват. Скорошно проучване твърди, че обсъждането на интимни подробности от живота на другите съставлява около 80 от разговорите.

Защо хората клюкарстват?

Според психолози основната причина е, че искаме да опростим процеса на изграждане на социални връзки. 

- Споделената неприязън към нещо свързва двама души по-силно, отколкото общите интереси и пристрастия. 

- Хората чувстват определена тръпка, когато разкриват поверителна информация за други хора.

- Има клюкари, които изпитват удоволствие от провалите или грешките на другите, сравнявайки се с тези, които са имали по-лош късмет. 

Как да сложим край на клюките?

Изглежда, че клюките са навсякъде и е трудно да откажем хората от този лош навик. Но психолозите са открили една проста фраза, която може да ги спре незабавно. 

Когато някой се опита да ви вкара в негативен разговор за други човек, попитайте: 

„Защо ми казваш това?“

Звучи съвсем просто, но е много ефективно.

Тази фраза разсейва егоистичния мотив на клюкаря и го кара да разбере, че нямате желание да участвате в подобен разговор. 

Клюкарството не е безвредна практика. Силата на думите е огромна. Разпространяването на слухове и лъжи за някого може да има унищожителни последствия за него. Въпросът „Защо ми казваш това?“, зададен към другия или „Защо изпитвам нужда да споделя това?“, зададен към себе си, може да спре разпространяването на зловредни слухове. 

Източник: Bright Side