По принцип клюките се асоциират с лошо възпитание и завист. Независимо дали се обсъжда нечий провал или успех, го възприемаме за негативна проява. Всъщност се оказва обаче, че клюките не са толкова лошо нещо.

Не е задължително клюките да са негативни.

Повечето хора вероятно свързват клюките с разпространение на слухове и говорене зад гърба на някого. Според проучванията обаче едва 14 процента от разговорите ни през деня съдържат клюкарстване, освен това обикновено е неутрално, отколкото положително или отрицателно.

Клюките могат да бъдат дори полезни.

Изследванията сочат, че клюките помагат на социалния ни живот – подобряваме взаимоотношенията си с другите хора. Когато споделяме важна информация за себе си или за други хора, печелим доверие и се сближаваме по-лесно.

Темите, които обсъждаме, могат да повлияят на бъдещото ни поведение. Когато сравняваме впечатленията си за други хора, всъщност си помагаме да тълкуваме и разберем по-добре собствените си чувства.

Учените създават игра, за да установят ползите от клюките.

Учените решили да разберат кое е това, което подтиква хората да клюкарстват. За целта създали онлайн игра. Участниците трябвало да играят 10 нива, разделени на групи по 6 човека. Във всеки кръг получавали по 100 точки, като им се давало възможност да ги запазят за себе си или да ги вложат в общия групов фонд. 

Тези действия не били видими за всички участници. Освен това участниците можели да си чатят помежду си независимо един от друг и да изберат с кого и каква информация да споделят. По този начин на лични чатове се разменяла информация за решенията, които се взимали – дали даден участник е избрал да задържи точките и съответно облагите за себе си, или да ги сподели в общия фонд. Тази информация им помагала да решат с кого искат да играят занапред.

Изследванията установили също, че играчите, които си чатели помежду си, били много по-привързани един към друг, отколкото останалите.

Всичко това доказва, че клюките са важна и неизменна част от живота ни. Стига да запазваме добрия тон и да не прекрачваме границата, можем да извлечем много ползи.

По материали от Bright Side