Леките разговори и клюките в службата повдигат духа на служителите и дори ги разсейват. До това заключение достигнаха британски учени от бизнес училището на университета в Ексетър. Те дори твърдят, че положителният ефект от клюкарството е по-голям от отрицателния.  

За да достигнат до това заключение, изследователите са проучили 151 работещи от различни сектори. Те установили, че общите приказки и клюките повишават позитивните емоции и чувството за удовлетвореност към края на деня, а и допринасят хората да искат да помогнат на колегите си. Тези, които обичат да побъбрят, усещат по-голямо признание в работата си и имат чувство за по-близка връзка с останалите в службата.

Страничните разговори все пак разсейват хората и понякога те се въздържат от тях заради липса на време. Адаптивните хора усещат повече ползата от общите приказки. Тези, които трудно се приспособяват, чувстват повече негативните им страни и понякога казват повече, отколкото би трябвало.

Учените наричат страничните разговори "важен социален лубрикант" и дават за пример лекия социален разговор в началото на делова среща, който създава непосредственост преди сериозни преговори или оценка на работата. Те са и социален ритуал, вграден в ежедневието. Участниците в изследването са анкетирани три пъти на ден по 15 минути три седмици.