Говоренето за хората зад гърба им може и да е смятано за непочтена дейност, която не трябва да бъде одобрявана от обществото, но това ни различава от животните, твърдят учени.

„Клюкарстването ни прави хора, защото ни помага да си предаваме важна информация на кого да вярваме и ни помага да държим връзка със семейството и приятели”, посочва Робин Дънбар, професор по еволюционна психология в университета Оксфорд.

В действителност, вместо да се чувстваме виновни, че клюкарстваме за другите, ние трябва да го приеме като важна част от човешки живот, която може би ни помага да живеем по-дълго.

„Най-важното нещо, което ще ви запази жив е обхвата на социалните ви контакти. Това има по-голям ефект от всичко, освен от отказа от цигарите. Вашата социална мрежа има огромен ефект над щастието и благоденствието. Проблемът е как да поддържаме тези контакти. Речта се е появила, за да ни позволи да поддържаме пламъка на социалните контакти, да сме в течение и да разказваме истории наистина важни за единството на общността“, казва Дънбар, цитиран от The Telegraph.