Ако сте прекарали достатъчно време, взирайки се в пенисите и тестисите на древногръцките статуи, през обсебеното ви от гениталии съзнание вероятно се е прокраднала следната мисъл – защо половите им органи са по-малки от средните за мъжа днес?

Е, вероятно отговорът се крие извън туниката (за това малко по-късно). Въпреки че майсторите на статуи в древна Гърция и Рим не са имали никакви притеснения да изобразяват голите тела, отношението на хората като цяло се е променило през годините. И именно това установява един историк, който попада на шкафче, пълно с пениси, в Британския музей.

„Докато търсех сведения за моята книга „Еротичните изкуства“, поисках да разгледам различни еротични колекции с ограничен достъп в Британския музей“, казва Питър Уеб, лектор по история на изкуството от университета „Мидълесекс“ в писмо до The Guardian.

„В древногръцкия и древноримския отдел ми показаха т.нар. Museum Secretum (тайният музей). Там се натъкнах на редица забележителни находки, сред които и голям набор от мраморни фалоси. Казаха ми, че кураторите от 19-ти век са ги били премахнали от класическите скулптури, за да ги направят по подходящи за публични изложби.“

Уеб предлага да възстанови статуите и да върне пенисите на техните първоначални собственици, но уредниците на Британския музей отказват.

„По-късно установих, че подобна фалшива скромност е характерна и за други държави. В началото на 16-ти век „Давид“ на Микеланджело е имал мраморно смокиново листо. То е било махнато чак през 1912 г. За щастие, европейските куратори са използвали предимно мраморни листа, а не чукове, и много от тях вече са махнати, но издайническите дупки в срамните области са останали.“

Но защо мъжките гениталии са могли да се скрият със сравнително малки смокинови листа? И в този случай ценностите са се променили. В древногръцки времена, когато тези статуи са били създавани, по-малките пениси са били по-привлекателни от по-големите.

„Културата в Древна Гърция е била изключително мъжествена“, казва Ингрид Бертон-Моан, фотографка, която създава поредица, посветена на тестисите на древните статуи. „Те са предпочитали „малките и стегнати“ гениталии пред големите полови органи, за да ни покажат мъжкия самоконтрол в областта на сексуалността. Днес съвременните потребители, включително в търговията, киното и рекламата, са го превърнали в масова стока, която ни говори за господство и желателност, размерът има значение и колкото по-голям, толкова по-добре."

Елън Оредсън, която също се занимава с история на изкуството, добавя, че хората с по-големи пениси са били смятани за „глупави, похотливи и грозни“, а древногръцкият драматург Аристофан пише, че идеалните мъжки черти са "блестящи гърди, светла кожа, широки рамене, малък език, силни задни части и малък член".

През изминалите години пенисите не са станали по-големи, но вече не се смята за непривлекателно да имаш по-едър придатък и съответно няма нужда да го криеш (в контекста на изкуството) със смокиново листо.

Източник: IFLScience