Едва ли има по-деликатна и болна тема от вярата. С вяра не се спори, но за сметка на това с нея често се спекулира. Именно затова (като оставим настрана неизменния скептицизъм на ученото братство) от години изследователи от цял свят се опитват да разберат какво стои зад феномена на плачещите религиозни статуи – феномен, който мнозина вярващи обясняват с божествена намеса и предупреждение свише.

Ридаещите статуи не са новост - само през последните сто години са отбелязани поне петдесет случая по целия свят. Обикновено изображенията на християнски светци или на Дева Мария пускат сълзи от кръв, парфюмирано олио, мед или вода. Религиозните общества ги приемат като истинско чудо и

доказателство за съществуването на висша сила,

но притеснителното е, че много проучвания и тестове са доказали, че вероятно става въпрос за не толкова чиста игра с вярата на много хора. Къде е истината?

Най-старият запазен източник, свидетелстващ за подобно явление, датира от 1527 г., когато статуетка в Италия проляла сълзи преди ограбването на Рим от войските на Карл V, който взема в плен папа Климент VII и подкопава политическия авторитет на Ватикана в европейските държави. През 1719 г. сицилианският град Сиракуза се преклонил пред плачещата статуя на света Лучия. Смята се, че точно оттам започва и “тенденцията” изображения на светци да оплакват греховете човешки. Сицилианските католици описват не един такъв случай, включително широко публикуваната през 1949 г. случка, когато от очите на статуетка на Дева Мария, дадена като подарък на двама младоженци, започва да тече мистериозна субстанция, която лабораторните анализи обявяват за близка до човешките сълзи. Въпреки че автентичността на феномена не е напълно доказана, Римокатолическата църква го обявява за чудо.

Истинският бум на плачещите статуи обаче идва през 20. век.

Документирани са десетки случаи, в които изображения на светци проливат сълзи от кръв, вода и ароматни масла. И тук започват разочарованията. Развитието и разпространението на науката през последните сто години започва да се бърка и в религията. Различни изтъкнати лаборатории и специалисти започват да тестват истината в това, което дотогава е било територия, запазена само за църквата - чудесата. Така изскачат и измамите.