Няма две мнения по въпроса – будизмът е вдъхновил някои от най-красивите творения на света. Може би най-забележителни са статуите, красящи будистките храмове.

Представяме ви 10 от най-популярните от тях.

Gallery
Монива Буда

Това е най-голямата полулегнала статуя на Буда в света. Намира се в Монива – град в централната част на Мианмар. Колосалната фигура е висока 90 метра и е построена 1991 г. Отвътре е куха.

Снимка: javarman / Shutterstock

Gallery
Хюсеин Сагар

Тази статуя се намира в средата на изкуствено езеро в Хайдерабад. Висока е 17 метра и тежи 320 тона.

Снимка: Joe Ravi / Shutterstock

Gallery
Тиен Тан Буда

Това е най-високата в света статуя на седящ Буда. Намира се на остров Лантау (Хонконг), в двора на манастира По Лин на възвишението Анпин. Общата височина на статуята е 34 метра, изработена е от 202 бронзови елемента с общо тегло 250 тона. Стойността на проекта е 68 млн. долара. Снимка: Amy Nichole Harris / Shutterstock

Gallery
Великият Буда в Камакура

Тази колосална статуя изобразява Амида Буда – една от най-известните будистки фигури в Япония. Тя е изработена от бронз и е висока над 13 метра.

Снимка: Vlastimil Kuzel / Shutterstock

Gallery
Полегналият Буда

Намира се в храма Уат По в Банкок. На това място се намира не само най-голямата полегнала статуя на Буда в Тайланд, но и най-много изображения на Буда в държавата. Творението е дълго 46 метра и е дълго 15 метра.

Снимка: chanchai loyjiw / Shutterstock

Gallery
Ушику Дайбуцу

Намира се в Ушику, Япония. Статуята, изобразяваща Амитаба Буда, е висока 120 метра и е построена през 1995 г. Разполага с асансьор, който води туристите до платформа за наблюдения.

Снимка:  liewluck / Shutterstock

Gallery
Гал Вихара

Намира се в Полонарува, Шри Ланка. Това е и едно от най-красивите изображения на Буда.

Снимка: Abdul Sami Haqqani / Shutterstock

Gallery
Храмът на Изумрудения Буда

Една от най-старите и известни статуи на Буда. Издокарана е в златно облекло. Намира се в храма Ват Пра Каев (Храмът на Изумрудения Буда) в Банкок. Легендата гласи, че тази статуя е създадена в Индия през 43 г. пр. н.е. Тук тя остава 300 години, като през 4. век е отнесена в Шри Ланка. Накрая, през 1779 г. се озовава в този храм.

Снимка: Thampapon / Shutterstock

Gallery
Гигантският Буда в Лешан

Лешанският Буда е най-голямата статуя на Буда в света. Намира се на мястото, където се сливат реките Мин, Кингий, Даду и са се случвали все лоши инциденти.

Снимка: Guliver / Getty Images

Gallery
Построена е към 803 г.

Внушителната скулптура изобразява Майтрея – Бодхисатва, който е традиционно представен в седнало положение

Снимка: Guliver / Getty Images