Огромна колекция от статуи в Антикитера?

05 октомври 2017 г., 14:40
367

това би било съкровище с неизмерима стойност. Снимка:  imagIN.gr photography / Shutterstock

Римското корабокрушение, което някога е превозвало мистериозния механизъм Антикитера, често наричан най-стария компютър в света, току-що стана още по-интересно. Последното гмуркане, което е имало за цел да извади на повърхността артефакти от останките на кораба край бреговете на Антикитера, Гърция, е донесло неочаквано съкровище. Това подсказва, че можем да очакваме много повече находки от мястото

Скрит под големи подводни камъни в преди неизследвана област от корабокрушението екипът е открил сред други предмети капакът на саргофаг, мистериозен бронзов диск, декориран с бик, и ръка в реален размер от бронзова статуя. Но вероятно най-важното нещо, което те са донесли със себе си, е доказателството, че на мястото има още много находки от близо 2100 годишната трагедия, която вероятно се е разиграла при потъването край Антикитера.

Свидетелство за това дават новите резултатите от показанията на специален модерен метален детектор, който е открил присъствието на огромно количество метал в района. “Там трябва да има поне 7 метални статуи, вероятно бронзови”, коментира водолазът Александрос Сотириу пред вестник Гардиън.

Как екипът е стигнал до точно тази цифра? В периода 1900 – 1901 година водолазите са открили на мястото на корабокрушението шест самостоятелни крайника от шест различни статуи. Новата находка представлява седмата такава и ако се намерят самите статуи, за чието присъствие сега има още повече основание да се подозира, благодарение на отчитането на метал-детектора, това би било съкровище с неизмерима стойност.

Science Alert

Ключови думи:
Коментари