Само вие си решавате дали да спите с къси чорапи, или боси. Ако ходилата ви мръзнат и по принцип заспивате трудно, не се колебайте да обуете чорапки. Най-вече през зимата те ви помагат да се почувствате уютно. Трябва да внимавате обаче да не са прекалено тесни и да не се впиват в кокалчетата. Пръстите трябва да имат достатъчно място, за да мърдат. За предпочитане са чорапите от естествена материя като памук, за да не се потят краката. Разбира се, някои нощи спокойно може да спите и боси, за да позволите на ходилата „да дишат“ през нощта.

По въпроса за спането с чорапи хората се разделят на два лагера. Едните искат ходилата им да са добре затоплени нощем, а други предпочитат пръстите им да се проветряват. Но кой вариант е по-добър? Ето какви са предимствата и недостатъците на спането с чорапи:

Предимства:

1. Топли крака, спокоен сън.

Най-вече през зимата чорапките осигуряват топлина на краката и оттам – на цялото тяло.  Но ако все пак не искате да обувате чорапи, може да се стоплите с термофор или допълнителна завивка. Не е добра идея да надувате парното, защото сухият въздух изсушава лигавиците.

2. По-лесно заспиване

Когато крайниците ни са топли, заспиваме по-лесно. От топлината кръвоносните съдове се разширяват, телесната температура спада и кръвното налягане на свой ред се понижава. Това сигнализира на тялото да се отпусне и сънят идва по-бързо.

3. Грижа за ходилата

Много хора се кълнат, че спят с чорапи, за да предпазват ходилата си. Мнозина имат суха кожа, особено на петите. Добре е да ги намажете с крем, преди да обуете чорапите. През нощта кремът ще попие добре в кожата и на сутринта тя ще бъде по-нежна.  

Недостатъци: