Вярвате или не, дългите и стегнати чорапи могат да помогнат на онези от нас, които страдат от хъркане... ако ги наденем на самите хъркащи. Изследователи от Университета на Брескиа в Италия откриха, че хората, които се оплакват от обструктивна сънна апнея, причиняваща хъркане, задушаване и будене през нощта, могат да си помогнат, като обуят тесни чорапи, стигащи до бедрата.

При апнеята мускулите в дихателната тръба колабират по време на сън и така дишането може да спре за десетина секунди, преди мозъкът да провокира ново свиване на мускулите и да отвори дихателните пътища.

Освен хъркане, това заболяване води до хронична умора, повишава кръвното налягане и е свързано с редица сърдечно-съдови проблеми.

Традиционният начин за лечение е специална маска, която се носи през нощта, но която е плашеща и много неудобна. Експериментите на италианските лекари обаче показали, че носенето на стегнати дълги чорапи намалява събирането на течности в краката през деня, което на свой ред намалява притока на течности към гърлото през нощта. Това редуцира атаките на апнеята с поне една трета.

Нужно е чорапите да се носят от сутрин до вечер. Експериментите показали, че само след седмица задушаването и зловещото хъркане през нощта намаляват драстично.