Страдате от безсъние? Часовете се нижат, а вие не можете да мигнете? Ето какво ще ви помогне... чорапи! Изненадани ли сте? До това заключение стигат корейски учени, споделя ABC Fact. Те откриват, че човек се буди по-рядко нощем, ако спи с чорапи. Чорапите също така помагат и да се удължи сънят. В допълнение, самият сън настъпва по-бързо.

Това се обяснява с връзката между температурата на тялото и съня.

Когато заспим, температурата на тялото ни се снижава с около 1,2 градуса. Ако сме горещи, кръвоносните ни съдове се разширяват и се охлаждаме по-бързо. Ако сме студени, се случва точно обратното.

Най-ефективните топлообменници в тялото ни са стъпалата и дланите. Учените са открили, че когато стъпалата се затоплят с чорапи, кръвоносните съдове се разширяват по-бързо. Така в крайна сметка става по-лесно да заспите.

Ако се притеснявате, че ще ви бъде топло, обуйте тънки вълнени чорапи - те са отличен термостат. Но обикновените памучни чорапи също ще свършат работа.

Има още един интересен елемент. Корейските учени също така стигат до извода, че чорапите влияят и върху чувствителните на топлина неврони.

Прочетете целия материал на сайта на Мениджър Нюз.